Kvinder demonstrerer for ret til at amme offentligt

Hundredvis af kvinder samles i dag på Rådhuspladsen for at demonstrere for mødres ret til at amme offentligt

Frisøren Gun-Britt Zeller er blandt de kendisser der har fundet vej til Kraks Blå Bog.
Frisøren Gun-Britt Zeller er blandt de kendisser der har fundet vej til Kraks Blå Bog. Foto: Mads Nissen Denmark.

Har kvinder ret til at amme et offentligt sted?

Det spørgsmål er blevet heftigt debatteret i den forgangne uge, efter en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet gav en caféejer ret til at afvise en kvinde, fordi hun ammede sin baby.

Afgørelsen fik straks Enhedslisten til at kræve, at kvinder skal have lovkrav på at måtte amme på caféer, restauranter og i det offentlige rum. Det afslog ligestillingsminister Manu Sareen (R) dog umiddelbart efterfølgende.

LÆS OGSÅ: Sareen vil ikke lovgive om ret til at amme offentligt

Debatten har nu fået en stor gruppe kvinder til at troppe op på Rådhuspladsen i København for at demonstrere for brysterne og retten til at amme. Demonstrationen finder sted mandag den 17. juni klokken 15.

Det er Trine Maria Larsen, også kendt under sit blogger-navn Lortemor, som har arrangeret happeningen "Det er jo bare bryster." I skrivende stund har godt 700 kvinder tilmeldt sig arrangementet på Facebook-siden.

Vi skal demonstrere vores utilfredshed, over den retning samfundet bevæger sig i. Forstået på den måde, at vi skal holde fokus på vores utilfredshed omkring udviklingen i samfundet at vi kan krænke andres blufærdighed ved at amme og det faktum at de fleste af os er uforstående over for, at en amning kan virke så stødende, at vi nu kan blive forvist eller afvist fra stedet, skriver hun på arrangementets Facebookside og fortsætter:

Nej, det er ikke andres problem, at vi har valgt at få børn. Og vi accepterer egentlig også, at restauratører selv må bestemme over deres egne beværtninger. Det kunne bare være fedt, hvis vi stadig var velkomne de fleste steder i fremtiden også selvom de rent lovmæssigt må afvise os i døren eller bede os forlade stedet, hvis vi ammer.

LÆS OGSÅ: Filosof: Forargelse over amning skyldes misundelse

Debatten om kvindernes ret til at amme offentligt har også affødt en følelsesladet diskussion på Kristeligt Dagblads to Facebooksider Facebook.com/kristeligt og Facebook.com/etik.dk. Her har læsere skrevet over 200 debatindlæg som svar på spørgsmålet Krænker det din blufærdighed, hvis kvinder ammer et offentligt sted?

Langt de fleste svarer nej til dette:

Jeg synes, vi som samfund bør bakke op om de mødre, som vælger at amme. Det er det sundeste for barnet, det er let at have med at gøre, og det er billigt. Vi skal passe på ikke at blive så puritanske, at vi modarbejder, at man vælger at få børn, skriver en læser ved navn Teresemarie Lisiux.

Det er en smuk og intim handling mellem mor og et lille barn, som folk bør kunne opleve som sådan uden at fornærmes over lidt blottet hud, skriver en anden læser ved navn Peter Buus Jensen.

Læseren Anja Åkesson bakker også op om kvinders ret til at amme offentligt:

Jeg forstår slet ikke den her debat. Hvorfor er verden blevet så snobbet, at børnene ikke engang må spise hos mor i fred? Det er foregået i hundrede år, hvorfor så lovgive omkring det nu? Mærkelig verden vi lever i, skriver hun.

LÆS OGSÅ: Hvorfor forarges vi over, at en mor ammer sin 3-årige søn?

Blandt de mere forbeholdne læsere er blandt andre Ane Johanne Agelica Steiness-Illum. På Kristeligt Dagblads Facebook-side skriver hun:

Hvis moderen 'svinger' med hele ammetøjet, så alle får et bryst i hovedet, så bliver jeg krænket. Jeg finder det ikke behageligt at få stoppet et mælkefyldt bryst i synet, hvor det næsten er mere show-off end amning. Men f.eks. amning som på billedet bliver jeg på ingen måde stødt over.

Læseren Maybrit Lind mener også, at de ammende mødre godt kan tage hensyn til andres blufærdighed:

I udgangspunktet nej, men i den grad hvis moderen ikke viser hensyn... Og dem er der altså ganske mange af. Mener dog ikke, at man bør lovgive herom. Restauranter er privatejede virksomheder, og det segment, de ønsker at henvende sig til, må være deres eget anliggende - ligesom de også har ret til at takke nej til den mulige indtjening. Der er steder, hvor man ikke tager børn med hen, der er steder, hvor der er dress codes, der er steder, hvor man forventer en vis etikette, og steder, hvor man kan gøre præcis hvad man vil - og det er ok. Ammende mødre er ikke et jaget folkefærd. Der er masser af steder, hvor det er helt fint at hive moderligheden frem til fuld skue og herlighed. Jeg elsker børn, men kære moder, gå dog derhen i stedet, så også vi andre har et frit valg. Synes det handler om god opførsel og pli mere end amning. Opfører jeg mig upassende på en restauration, bliver jeg også bedt om at fortrække.

Den 42-årige far og den 37-årige mor i Brønderslevsagen er kendt skyldige i vanrøgt, vold og sexovergreb på børn. Straffen fastsættes først den 21. juni.
Den 42-årige far og den 37-årige mor i Brønderslevsagen er kendt skyldige i vanrøgt, vold og sexovergreb på børn. Straffen fastsættes først den 21. juni. Foto: Mads Nissen Denmark
Elise Gug har gennem mange år designet kjoler til danske kvinder med stil.
Elise Gug har gennem mange år designet kjoler til danske kvinder med stil. Foto: Mads Nissen Denmark