Prøv avisen

Kvinder får flest elektrochok

Markant flere kvinder end mænd får elektrochok, og eksperter savner en forklaring. - Foto: stock.xchng

Kvinder udgør to tredjedele af de patienter, der får elektrochok, viser de seneste tal. Mange psykisk syge mænd havner i fængsel frem for i behandling, mener ekspert

Den omdiskuterede elektrochok-behandling (ECT), som kan medføre ugelange og for nogle varige hukommelsestab, bliver brugt dobbelt så ofte på kvinder, som på mænd.
 
Det viser nye tal ifølge avisen.dk - og tallene overrasker speciallæge i psykiatri og overlæge på Sankt Hans Hospital Karin Garde.

Mænd er lige så syge
- Elektrochokbehandling er forbeholdt de allersygeste med svære depressioner, som vi ikke har kunnet behandle med medicin. Og mænd og kvinder er lige syge, når det gælder de sværeste depressioner, siger hun til avisen.dk.

Alligevel udgjorde kvinderne 66 procent af de patienter, som i årene 2001-2005 blev ECT-behandlet, viser tal fra Sundhedsstyrelsen ifølge bladet Outsideren.

Flere ældre kvinder
Det kan blandt andet skyldes, at kvinder lever længere end mænd, og at det især er blandt de ældre patientgrupper, at kvinderne er i overtal.

- Elektrochok er især godt til patienter i en høj alder, for det er mere skånsomt end medicin, hvis patienten har et dårligt hjerte. Men om alderen kan forklare kønsforskellen, synes jeg, at man bør undersøge, siger Karin Garde.

Unge kvinder får flere chok
Forklaringen kan dog ikke alene findes blandt de ældre, for opgørelser over tvangsbehandlinger viser, at kvinder allerede fra 25-årsalderen får flere elektrochok end mænd.

Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Poul Videbech, undrer sig over tallene. Men han er ikke bekymret for, at kvinderne får for mange elektrochok.

Mænd i fængsel
- Når man giver ECT med tvang, er det fordi folk er i livsfare. Hvis mændene ikke får den behandling, er der noget galt, siger han.

Årsagen kan ifølge Poul Videbech være, at en del af de psykisk syge mænd ender i fængsel i stedet for på de psykiatriske afdelinger.

Savner forklaring
- Der sidder mange psykisk syge i fængslerne, selv om det ikke burde være sådan. Og det er fortrinsvis mænd, der er kriminelle. Så det kan være, at de ligger fastspændt og er pumpet med medicin i Vestre Fængsel, siger han.

Ligesom Karin Garde savner han dog en forklaring på, hvorfor kvinder er så markant repræsenteret blandt elektrochok-patienter.