Prøv avisen

Kvoteflygtninge kan afgøre, om SF vil gå i regering med Socialdemokratiet

Ved Folketingets åbning i oktober vil Socialdemokratiets støtteparti SF fremsætte forslag om, at Danmark igen begynder at tage imod 500 årlige flygtninge fra FN’s kvotesystem. Forslaget er så vigtigt for SF, at det kan afgøre, om partiet kan se sig selv indgå i en eventuel regering med Socialdemokratiet. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Accept af kvoteflygtninge er afgørende for samarbejdet med S efter et valg, siger gruppeformand Jacob Mark. Men S afviser forslaget. Det illustrerer splittelsen i rød blok, siger Inger Støjberg

Ved Socialdemokratiets kongres sidste år var partiets afvisning af kvoteflygtninge et af de helt store diskussionsemner.

Og det kan det blive igen i denne weekend, hvor Socialdemokratiet atter holder kongres i Aalborg. For ved Folketingets åbning i oktober vil Socialdemokratiets støtteparti SF fremsætte forslag om, at Danmark igen begynder at tage imod 500 årlige flygtninge fra FN’s kvotesystem.

Forslaget er så vigtigt for SF, at det kan afgøre, om partiet kan se sig selv indgå i en eventuel regering med Socialdemokratiet, siger SF’s gruppeformand, Jacob Mark.

”Det er afgørende for, hvor tæt vi kan samarbejde efter et valg. SF vil gerne være en del af en ny regering med et rødt-grønt flertal, men vi skal have genoptaget kvoteflygtningeordningen. Det er meget vigtigt,” siger Jacob Mark.

Det var med støtte fra Socialdemokratiet, at regeringen og Danmark sidste år som det eneste europæiske land besluttede sig for at træde ud af den FN-ordning, som hidtil havde forpligtet Danmark til at tage imod 500 kvoteflygtninge hvert år. I stedet er det op til den siddende udlændingeminister, hvor mange kvoteflygtninge Danmark hvert år kan modtage.

Og det er denne beslutning, som SF vil rulle tilbage, fremgår det af partiets beslutningsforslag.

”Det er ikke humanistisk at afvise modtagelsen af mennesker, der har så akut og legitimt et krav på hjælp, til fordel for at vinde en smal, symbolpolitisk sejr i kapløbet om at stramme mest muligt,” lyder det blandt andet i forslaget, mens Jacob Mark uddyber:

”Danmark er et af de rigeste lande i verden, så det er fattigt, hvis vi ikke kan tage nogen flygtninge. Desuden bilder jeg mig ind, at mange danskere gerne vil hjælpe flygtninge, hvis de ved, at antallet er under kontrol,” siger Jacob Mark.

Men selvom Socialdemokratiet principielt er enig med SF i, at Danmark skal tage imod kvoteflygtninge, er ”vi ikke der endnu”, hvor det kan lade sig gøre, skriver Mattias Tesfaye, Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, i en sms til Kristeligt Dagblad.

”Der er kommet 54.000 flygtninge og familiesammenførte til Danmark siden 2015. Og vi skal have bedre styr på integrationen af dem, der allerede er kommet, før vi igen kan tage imod kvoteflygtninge,” skriver Mattias Tesfaye, som i stedet vil foreslå, at regeringen i år åbner for en mindre gruppe af de mest behandlingskrævende kvoteflygtninge.

Men det er ikke godt nok, siger SF’s Jacob Mark. Det er ganske vist positivt, at Socialdemokratiet vil styrke integrationen og tage imod de mest behandlingskrævende kvoteflygtninge.

”Men vi mener, at der er plads til at tage de 500 kvoteflygtninge, og det er også nødvendigt for at få et nyt asylsystem. Vi går til valg på at genoptage kvoteflygtningeordningen, så dér er vi uenige,” siger Jacob Mark.

Uenigheden mellem SF og Socialdemokratiet viser ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at Socialdemokratiets tilkendegivelse af, at partiet vil føre en stram udlændingepolitik er ”utroværdig”.

”Socialdemokratiet er omringet af partier, der vil føre en slap udlændingepolitik. Derfor klinger det så hult, når Socialdemokratiet siger, at de vil gå til valg på en stram udlændingepolitik, for det kommer ikke til at ske, når det kommer til stykket. Så når SF siger, at kvoteflygtninge er afgørende for, om man kan arbejde i rød blok, viser det jo blot, hvor stor uenighed der er om udlændingepolitikken,” siger Inger Støjberg og fortæller, at regeringen senere på efteråret vil melde ud, om den er klar til igen at indtræde i FN’s kvoteflygtningeordning.

”Det afhænger af, hvor mange asylansøgere der er kommet, og af integrationen af dem, der er kommet til landet,” siger ministeren.

Hos Dansk Flygtningehjælp finder generalsekretær Christian Friis Bach det ”meget positivt”, at SF fremsætter forslag om at genoptage kvoteflygtningeordningen i Danmark.

”For hvert eneste af disse 500 mennesker er det en unik chance for et liv i værdighed. Det er altså mennesker, hvor FN siger, at de ikke kan blive, hvor de er,” siger Christian Friis Bach, som mener, at ordningen er så vigtig for Danmark, at det ikke bør udvikle sig til et politisk strategispil på Christiansborg.

”Jeg er ked af, hvis kvoteflygtningene, de mest sårbare flygtninge, bliver til en leg om bogstavkombinationer efter et valg,” siger han.

Jeg er ked af, hvis kvoteflygtningene, de mest sårbare flygtninge, bliver til en leg om bogstavkombinationer efter et valg

Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp