Kyivs borgmester sætter juletræer op: Jeg nægter at lade Putin stjæle julen

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

En arbejder opsætter dekorative lys i den ukrainske hovedstad, Kyiv, den 15. november.
En arbejder opsætter dekorative lys i den ukrainske hovedstad, Kyiv, den 15. november. . Foto: Gleb Garanich/Reuters.

Godmorgen. I dag ser vi på protesterne i Kina, der tager en ny drejning, og på udsigterne til en hvid jul på godt og ondt. Det bliver dermed meget koldt i dagens Morgensamling, som dog slutter af med et varmt brag.

Vi lægger ud i Kina, hvor borgere fortsætter med at gå på gaden. Siden mandag har der været en øget tilstedeværelse af betjente på gaderne i hovedstaden Beijing og andre store byer så som Shanghai, Guanzhou og Hangzhou. Protesterne mod myndighedernes restriktive coronaregler opfattes som de mest omfattende siden en opstand i 1989, skriver Ritzau.

Men protesterne har taget en overraskende drejning. For nu er det ikke kun styrets nultolerance-politik over for covid-smitte, der bliver kritiseret. Også landets leder. Inden censorer nåede at slette det, har man på sociale medier kunnet se demonstranter råbe:

"Træd tilbage Xi Jinping (Kinas præsident, red.). Træd tilbage Kommunistparti."

Det er opsigtsvækkende, at kinesiske demonstranter på den måde for første gang i årevis vover at rette direkte kritik mod styret, siger Jean-Pierre Cabestan, professor fra Hong Kong Baptist University, til Kristeligt Dagblads korrespondent.

Sikkerhedsbetjente går rundt i Beijing mandag efter protester i weekenden.
Sikkerhedsbetjente går rundt i Beijing mandag efter protester i weekenden. Foto: Unknown/Ritzau Scanpix.

Kyivs borgmester nægter at lade Putin stjæle julen

Stemningen er heller ikke ligefrem munter i Ukraine, hvor landets befolkning har udsigt til en kold og mørk vinter, efter Ruslands raketter har ødelagt store dele af energiforsyningen i det krigsramte land. Men det skal ikke ødelægge den gode julestemning her tæt på december måned.
Det mener i hvert fald borgmester i hovedstaden Kyiv, Vitalij Klitsjko. Han holder fast i planen om at rejse juletræer i den ukrainske hovedstad for at fejre højtiden, siger han til det ukrainske nyhedsbureau RBC-Ukraine ifølge Ritzau.

"Ingen kommer til at aflyse nytår og jul, og nytårsstemningen skal være her. Vi kan ikke lade Putin stjæle julen," siger borgmesteren. Men juletræerne vil ikke være udsmykket med guirlander eller julelys, for der skal jo spares på strømmen.

Historisk stor støtte til Ukraine fra folkekirken

Vi bliver ved Ukraine, men set fra Danmark. Her har folkekirkens sogne gjort et stort arbejde for at sikre støtte til det krigsramte land. Hjælpen fra sognene de seneste seks måneder er folkekirkens største indsats siden Anden Verdenskrig. Det fremgår af en ny rapport, som har undersøgt folkekirkens arbejde med ukrainske flygtninge og arrangementer for fred i det krigsramte land. Ifølge Kristeligt Dagblad svarer 87 procent af de adspurgte præster i undersøgelsen, at de aktivt har omtalt eller bedt for ukrainske flygtninge i forbindelse med en kirkelig handling.

Det er en kold og dyr tid, som vi lever i

Vi bliver herhjemme, hvor vinteren er på vej, og temperaturerne på vej ned. Samtidig går elpriserne op igen, efter en længere periode hvor priserne har ligget på et relativt lavt niveau. I dag nærmer elpriserne sig ifølge Andel Energis beregner sig fem kroner i perioder med spidsbelastning. Dertil skal lægges transport og afgifter, skriver DR.

Det koldere vejr kommer til at vare den næste uge til halvanden, og markedet forventer sådan set også, at det måske vil række helt ind i januar, siger Jack Michael Kristensen, der er funktionschef hos Andel Energi, til DR.

Årsagen til denne kedelige indgang til julemåneden er, at vi lige nu har lave temperaturer og begrænset vind til vindmøllerne, hvilket tvinger Danmark til at finde energi i Tyskland til en højere pris.

Sygehuse laver udskrivninger i et tempo, som rammer hjemmepleje og plejehjem

Sygehusene har længe været for hurtige til at lave udskrivninger af patienter fra sygehuse til kommunerne. Det rammer blandt andet hjemmepleje og midlertidige pladser på plejehjem. Det har været kendt, men situationen er ikke blevet bedre, snarere værre, viser en rundspørge lavet af Kommunernes Landsforening ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge rundspørgen svarer 70 procent af kommunerne, at sygehuset ikke tids nok varsler en udskrivelse, så kommunen kan nå at få de nødvendige tiltag klar. Problemet vækker kritik fra KL og Praktiserende Lægers Organisation.

Dom til mand for at donere sæd vækker undren

I går blev en 54-årig dansk mand dømt for at give sin sæd til danske kvinder uden tilladelse fra myndighederne. Sagen er den første af sin slags herhjemme, og med domsafsigelsen i går stod det klart, at det heller ikke som privatperson er tilladt at donere sin sæd uden om det etablerede fertilitetssystem. Men dommen undrer lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet.

"Dommen fra Herning er interessant, fordi den tilsyneladende gør op med den måde, man i befrugtningsloven hidtil har fortolket reglerne om kunstig befrugtning på," siger han til Kristeligt Dagblad.

Sagen er problematisk, fordi staten blander sig i vores forplantning, sagde en professor forleden til avisen.

Verdens største aktive vulkan bobler igen

Vi er nået til vejs ende for i dag og slutter af på Hawaii i USA, som ikke har udsigt til en kold tid og snefyldte skyer. Derimod er der noget helt andet i luften. For nu rører en vulkan på sig. Den hedder Mauna Loa og er i udbrud for første gang siden 1984. Nattehimlen over Hawaiis største ø gløder, mens varm lava flyder frem, skriver nyhedsbureauet Reuters og CNN.

Lavaen bliver dog inden for vulkanen og truer ikke indbyggere, der bor i området omkring den, oplyser USA's Geologiske Institut (USGS). Instituttet har dog advaret mod, at vulkanske gasser og fin aske kan drive fra vulkanen og kan skade biler og bygninger samt forurene vandforsyninger. Aske kan også irritere øjne og lunger.

Mauna Loa ligger på Hawaii i USA. Delstatens myndigheder oplyser, at der for nu ikke er tegn på, at den flydende lava truer beboede områder.
Mauna Loa ligger på Hawaii i USA. Delstatens myndigheder oplyser, at der for nu ikke er tegn på, at den flydende lava truer beboede områder. Foto: Handout/Ritzau Scanpix

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.