Københavnsk byport overrasker arkæologer

Christian IV får alligevel ikke æren for opførelsen af en oprindelig port på Kongens Nytorv. Den er langt ældre

Arkæologer har fundet ud af, at byporten ved Kongens Nytorv kan dateres til perioden mellem 1300-tallet og slutningen af 1500-tallet --
Arkæologer har fundet ud af, at byporten ved Kongens Nytorv kan dateres til perioden mellem 1300-tallet og slutningen af 1500-tallet --. Foto: .

Udgravningerne til den nye metro-cityring bringer hele tiden nye overraskelser frem om det gamle København.

Senest har arkæologerne fundet ud af, at byporten ved Kongens Nytorv alligevel ikke stammer fra Christian IV?s tid. Resterne af porten kan nemlig dateres til perioden mellem 1300 og slutningen af 1500-tallet, og det er langt tidligere, end kongen regerede. Det gjorde han fra 1588 til 1648.

"Vi troede først, at den var opført af Christian IV, men ud fra det, vi nu har gravet frem, er vi ret sikre på, at den er ældre," siger arkæolog Morten Steineke, der er feltleder for gravearbejdet på Kongens Nytorv.

Men den byggeivrige konge, som blandt andet opførte Rundetårn, kan dog ikke skrives ud af byportens historie.

Arkæologerne kan se, at fundamentet er delvist ødelagt, og det skyldes, at han valgte at opføre en ny byport oven på den oprindelige i begyndelsen af 1600-tallet.

De næste måneder skal afklare, om fundamentet og ruinerne går endnu længere tilbage i tiden, måske til 1294, hvor skriftlige kilder første gang nævner porten.

Resterne af porten, der er af kalksten, er fundet ud for en af skoforretningerne på Kongens Nytorv og ikke umiddelbart ud for Strøgets udmunding i pladsen, hvor arkæologerne havde troet, at den lå.

Udgravningerne fortsætter frem til sommer. /ritzau/