Prøv avisen

Læsernes seværdigheder: Her er de første forslag

Blomstrende hedelyng og solnedgang over Melby Overdrev, nær Liseleje i Nordsjælland. Netop dette område anbefales af en af Kristeligt Dagblads læsere. Foto: Lars Gejl Denmark

Der tegner sig mange spændende, alternative ruter på det Danmarkskort, som læserne kan bidrage til på k.dk

Hvilke knap så kendte naturperler, sjove museer og skønne skulpturer gemmer sig rundt omkring i Danmark? Det spørgsmål har k.dk stillet læserne og bedt dem om at taste deres anbefalinger ind på et Danmarkskort. Indtil videre er der kommet 72 anbefalinger, og de fordeler sig over hele landet.

DIN SEVÆRDIGHED:Hvad skal man se på din egn?

Der tegner sig også allerede nogle alternative ruter igennem landskabet, som måske er en køretur værd.

Blandt andet i Nordsjælland og Nordvestjylland er der sat mange krydser på (skatte)kortet, nok til at vi kan udpege et par smukke ruter for de, der ønsker at se andre sider af Danmark end de sædvanlige turistmål.

Hvis man for eksempel starter sin rejse i stationsbyen Græsted, hvortil man kan komme med flotte gamle veterantog, og bevæger sig vestpå langs kysten, den smukke strandvej, er der flere læseranbefalede steder at se. Første stop efter Græsted kunne være Melby Overdrev, om hvilket en læser skriver:

Et lyngklædt hedelandskab ud mod vandet, hvor der er fred og ro og himmel. En dråbe i havet i forhold til naturparken i Thy, men manna fra himlen i det overbefolkede og larmende Nordsjælland.

Derfra skal man tage til Ramløse og tage en gåtur ned ad Oldtidsstien:

Oldtidsstien går fra Arresø, forbi forsamlingshuset, flere kæmpehøje, ned mod Ellemosen og Ramløse Å, hvor man under 2. verdenskrig fandt resterne af en 4800 år gammel bro. Oldtidsvejen fortsætter op til Tibirke Kirke, ikke så langt fra den slugt, der ifølge sagnet om Sankt Helena blev til, da hun af kæmper blev båret op på marken. Her udsprang en kilde, og siden Middelalderen har syge mennesker valfartet til graven for at drikke det helbredende vand fra kilden.

Længere vestpå kommer havnebyen Hundested, som en læser mener, man skal bruge lang tid på. For her finder man sandskulpturer og glassmedjer med sandblæsning af glas for børn og voksne, dejlig badestrand, smuk natur, gallerier, mulighed for at klappe en fisk og, tilføjer læseren, meget, meget andet.

Vil man hellere på køretur i det nordlige Vestjylland, skal man ifølge en læser besøge Struer Museum, hvor BO-produkter op igennem tiden har fået en afdeling for sig selv. Derudover rummer museet digteren Johannes Buchholtz hus, som er bevaret med datidens indretning".

Derfra kan man vælge mellem mange læseranbefalinger, for eksempel tage turen til Spøtterup Slot, Det bedst bevarede middelalderslot i Danmark, og videre derfra til Thyholm.

Midt i Thyholms smukke natur ligger Thyholms største galleri, "Møldahlgård Galleri". Det er indrettet i en gammel stald med særprægede og rustikke lokaler. Her kan beses smukke, moderne landskabsmalerier i både impressionistisk og ekspressionistisk stil og ligeledes en del malerier med bibelske motiver. Ud over farverige malerier er der keramikkunst og stenskulpturer, skriver en læser og uddyber:

En god og stor oplevelse at lægge et besøg ind her. Stedet er åbent, når ejerne er hjemme, og der følger tit en kop kaffe med til en rundtur i galleriet. Hyggeligt. Et besøg værd for kunstinteresserede.

Turen kan også gå til Fur, hvor en læser anbefaler noget så specielt som en butik som mål for rejsen:

"På Fur ligger der en fabelagtig butik. Endnu. For ejeren Steen er desværre ved at være en ældre herre. Butikken huser alt fra sommerfuglevinger på fade til konserverede bændelorme. Man kan dog også købe slik og is, men det er ikke det mest interessante. Steen er en spændende herre, der har rejst jorden rundt, og kan fortælle skægge røverhistorier, og selve butikken er et gratis museum over alskens ting og sager fra alle verdens hjørner, man ikke anede eksisterede"

FØJ FLERE ATTRAKTIONER TIL DANMARKSKORTET:Hvad skal man se på din egn?