Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Løkke: Terroristerne vil aldrig nogensinde vinde

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton, gav en meget personlig skildring af sin oplevelse af de forfærdelige begivenheder i USA for 10 år siden. Foto: Søren Staal.

Hele det officielle Danmark, diplomater, erhvervsfolk og repræsentanter for kulturelle og religiøse organisationer var inviteret, da den amerikanske ambassade holdt mindehøjtidelighed i går over terrorangrebene mod landet for 10 år siden

Der var ønsker og håb om også at se fremad, da den amerikanske ambassade i Danmark i går mindedes de op mod 3000 ofre for terrorangrebene mod New York og Washington i USA for præcis 10 år siden.

LÆS OGSÅ: USA stod stille på 10-årsdagen for terrorangrebet

Det officielle Danmark var tilstede blandt de 200 inviterede i Mogens Dahl Concert Hall på Islands Brygge i København sammen med det internationale diplomatkorps, militæret og repræsentanter for kulturelle og religiøse organisationer.

Partiernes valg-travle ledere var også tilstede ved mindehøjtideligheden, som varede en lille times tid, efterfulgt af en reception. Nøgleordene i talerne var, midt i sorgen over ofrene, som blev mindet med et minuts stilhed, igen og igen et forsvar for verdens frihed, demokrati og menneskelig værdighed, og en optimisme over det arabiske forår, som viser, at mennesker verden over er parate til at kæmpe for fremtidens retfærdige samfund.

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Laurie S. Fulton, fortalte meget personligt om, hvordan hun oplevede den 11. september for 10 år siden i Washington, og henviste samtidig til præsident Obamas ord om, at USA ikke er i krig mod islam, men mod al-Qaeda, som har krævet tusinder af uskyldiges liv, de fleste muslimer selv.

En sekretær havde tændt for mit fjernsyn på kontoret og jeg prøvede at forstå, hvad der foregik. Da fly nummer to ramte World Trade Center, troede jeg, at der var tale om en genudsendelse. Så fik vi at vide, at to yderligere fly var på vej og så, hvordan et af dem ramte Pentagon. Hvis ikke modige passagerer havde tvunget det sidste fly ned, var Det Hvide Hus også blevet ramt. Da jeg kørte over Potomac-floden i Washington og så Pentagon brænde, brød jeg ud i tårer, husker den amerikanske ambassadør, som ærede ofrene i World Trade Center, Pentagon og de heltemodige passagerer på United Airlines Fligth 93, som fik overmandet flykaprene og tvunget flyet ned, selvom det kostede dem livet. Hun mindedes også brandmænd, politi og ganske almindelige amerikanske borgere, som gjorde alt hvad de kunne for at redde andre, men selv satte livet til.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltog i spidsen for den danske regering og var inviteret til at tale sammen med Poul Nyrup Rasmussen (S), der var statsminister, da terrorangrebene fandt sted.

Over hele USA og over hele verden mindes vi i dag 11. september, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Som en af de stærke allierede står Danmark sammen med sine amerikanske venner for at mindes denne dag og for at udtrykke vores solidaritet og støtte. Her 10 år efter er truslen om terror der stadig, selvom Bin Laden er væk. Hvad der skete i Norge, minder os om det åbne samfund, vi lever i, og at ekstremismen har mange ansigter, sagde Lars Løkke Rasmussen, der også udtrykte håb og optimisme om, at vi kan imødegå frygten båret af de grundlæggende og menneskelige værdier, som binder nationerne sammen.

Vi må vise, at vold ikke kan ødelægge vores samfund. Terrorisme er en global trussel, derfor må vi som nationer stå sammen om at trænge mørkets kræfter tilbage. Terroristerne vil aldrig nogensinde vinde, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Poul Nyrup Rasmussen understregede, at der i kampen mod terrorismen ikke er tale om en religiøs krig eller nationers sammenstød siden 11. september.

Den dag glemmer vi aldrig, den dag var vi alle amerikanere. Det var et angreb på USA, men også et angreb på vores frihed og demokrati. Vi stod sammen med jer skulder ved skulder, og det gør vi stadig. Terroristerne siger, at de vil vinde, fordi de elsker døden højere, end vi elsker livet. Men vi vil overleve. Liv, håb og menneskelighed er svaret på den forfærdelige 11. september, sagde Poul Nyrup Rasmussen.

Mange danskere blev givetvis chokerede, da truslen om terrorangreb pludselig blev uhyggelig konkret i selve 10-året for terrorangrebet på USA, da Anders Breivik gik amok i Oslo og på Utøya med så grufuld en handling, at ingen troede, det var muligt. Mange har sikkert efterfølgende spurgt sig selv, hvornår noget lignende rammer Danmark.

Det er svært at sige kort, hvor sikkert Danmark er, siger chef for PET, Jakob Scharf, som deltog i mindehøjtideligheden.

Men det er væsentligt at sige, at terrortruslen skal tages alvorligt. Utøya var en påmindelse om, at truslen findes. Men samtidig vil jeg sige, at risikoen for som dansker at blive ramt af terror er meget lille. Vi arbejder løbende og hele tiden med at forebygge og identificere eventuelle trusler og på den måde forsvare de grundlæggende værdier i samfundet, siger Jakob Scharf.