LA-ordfører: Danmarks indsats er ikke afgørende for klimaet

Liberal Alliance vil ikke regulere udover internationale aftaler på klimaspørgsmålet. Kristeligt Dagblad har talt med partiets klimaordfører Carsten Bach

Klimaordfører for Liberal Alliance, Carsten Bach. –
Klimaordfører for Liberal Alliance, Carsten Bach. – . Foto: Steen Brogaard/Folketinget.

Carsten Bach, et hold internationale forskere har for nyligt påpeget, at det globale mål om at begrænse opvarmningen til under to grader ikke er nok til at redde klimaet. Skal den begrænses til maksimalt 1,5 grader, eller er 2 grader tilstrækkeligt?

Jeg forholder mig til Paris-aftalen, som beskriver 1,5- 2 grader. Nogle vil hive forsigtighedsprincippet frem og spørge, om vi ikke bør være på den sikre side, men der er store omkostninger involveret. Og når FN spørger verdens befolkning, hvad den prioriterer i forhold til politiske indsatser, så er klimaindsats på en sidsteplads. Der er mange problemer ude i verden, der står i kø for at blive løst.

Hvornår skal det danske energisystem være 100 procent omstillet til vedvarende energi?

I år 2050 som formuleret i regeringsgrundlaget.

Hvad er de tre vigtigste klimatiltag, som LA vil arbejde på at få flertal for i det næste folketingsår?

Vi har ikke set konkret på at stille forslag, men det er oplagt at tage fat på transport og boligopvarmning. Ved landbrug skal vi fremme løsninger til at øge kulstofopbygningen i jorden, så landbruget kan bidrage på anden vis end ved at reducere produktionen. Generelt har jeg en teknologineutral tilgang. Det giver ikke mening med målsætninger for elbiler, for vi skal ikke udpege én teknologi som løsningen. Der skal være rammevilkår, som gør det muligt for de forskellige sektorer at finde de mest omkostnings-effektive løsninger på markedets vilkår, og så kan folk selv vælge.

Skal Danmark være foregangsland på klimaområdet?

Selvfølgelig. Det giver os international goodwill og mulighed for eksport på klimaområdet. Men vi skal ikke presse citronen for meget, for det gør ikke den store forskel for det globale klima, om vi udleder lidt mere eller mindre CO2 i Danmark– det er de store lande som Kina, der er afgørende. Vi skal forholde os til, at menneskehedens tilstedeværelse påvirker miljø og klima, og vi skal leve op til de forpligtelser, vi har gennem internationale aftaler ved at foretage de førnævnte tiltag. Men national særregulering af eksempelvis oksekød og flyrejser giver ikke mening.

Hvordan har sommeren i år ændret dit personlige syn på klimaforandringer?

På ingen måde. Sommervejr er meteorologi, ikke klimatologi. I Paris-aftalen taler man om 80 år ude i fremtiden, så det er ikke få måneders dansk sommer, der skal styre politiske initiativer. Der har altid været klimasvingninger i jordens historie, og det vil der også være de næste to millioner år. Det afgørende er omkostningseffektivt at mindske menneskets påvirkning af dem.

Hvad gør du selv privat for at hjælpe klimaet?

Jeg forsøger at finde gode løsninger i mine forbrugsvaner ved at være opmærksom på overforbrug.