Læge: Forgiftnings-tragedie er ikke enestående

Det er sket før, at en hel familie er blevet indlagt og flere har fået transplantationer efter forgiftning, siger overlæge Allan Rasmussen, som har deltaget i behandlingen af fem af børnene i sagen om den forgiftede, congolesiske familie

Læge, vagtlæge og Næstved Sygehus, som ses på billedet her, var blandt andre i kontakt med familien, inden en ambulanceredder fik den indlagt, og den blev behandlet.
Læge, vagtlæge og Næstved Sygehus, som ses på billedet her, var blandt andre i kontakt med familien, inden en ambulanceredder fik den indlagt, og den blev behandlet. Foto: Philip Davali, Polfoto/ritzau.

En tragedie har ramt en herboende congolesisk familie, hvor to børn mistede livet, mens to andre børn måtte have en levertransplantation på grund af en forgiftning i forrige uge.

Sagen har vakt stor opstand i medierne, fordi familien havde mange kontakter til sundhedsvæsenet, inden den blev hjulpet korrekt. Læge, vagtlæge og Næstved Sygehus var blandt andre i kontakt med familien, inden en ambulanceredder fik den indlagt, og den blev behandlet. Familien består af mor, far og ni børn.

Men mediernes opmærksomhed om sagen undrer Allan Rasmussen, der er overlæge og leder af Rigshospitalets levertransplantationsprogram.

Han deltog i begge børns transplantationer og har også været en del af behandlingen af yderligere tre børn, som var i fare for at skulle have transplantation, men som nu er i bedring.

Han forklarer, at sagen ligner andre sager om forgiftning, han har været involveret i:

”Selvfølgelig er det ikke almindeligt at lave to akutte transplantationer, og vi har heller aldrig set så mange syge, men det er, fordi det er en usædvanligt stor familie. Vi har før set, at alle i en familie er blevet syge af forgiftning. Det er kun få år siden, at vi havde en familie, hvor mor, datter og mormor kom ind i samme situation. De havde spist fluesvampe sammen og var blevet meget syge. Pigen og mormoderen endte med at blive levertransplanteret. Det vakte slet ikke mediernes interesse,” siger han.

Det er endnu ikke fastslået, hvad forgiftningen skyldtes. Der har været spekulationer fremme om, at den kom fra svampe plukket i naturen, men det har familien afvist over for blandt andet Politiken.

Allan Rasmussen vil ikke spekulere i årsagen til forgiftningen, og han var ikke involveret i forløbet, inden familien blev indlagt. Men han forklarer, at symptomerne passede med en svampeforgiftning, ”og derfor troede man det”.

En forgiftning med fluesvampe er et tofaset forløb, forklarer han. Først får patienten en alvorlig maveinfektion.

Derpå følger bedring, indtil anden fase indtræder et par dage senere. Det er den alvorlige fase, der kan ødelægge lever og i sjældne tilfælde nyrer. Den er forårsaget af giftstoffer, der er bundet i kropsvævet.

”Du har altså et forløb, som i første omgang ser nogenlunde fredsommeligt ud, og som ikke adskiller sig fra, hvad en vagtlæge ser hele tiden. Jeg ved ikke, om det er en fejl, at en læge ikke tænker på svampeforgiftning i fase et. Men så skal man godt nok tænke på det ofte,” siger han.

To af børnene blev reddet af en levertransplantation. De to donorlevere blev skaffet med få dages varsel. Det var muligt, fordi alle hospitaler i Skandinavien, som udfører levertransplantationer, er en del af et udvekslingsprogram, der gælder akut syge patienter. Hvis der er en patient på akutlisten, får han eller hun altså den næste lever, der bliver doneret i hele Skandinavien.

I forrige uge viste listen sit værd på Rigshospitalet, siger Allan Rasmussen.

”Det lod sig altså gøre, og det gjorde det også sidste gang, vi akut havde brug for to levere inden for få dage.”

Han tilføjer:

”Indtil videre anser jeg det her forløb som et forløb som dem, vi har haft tidligere, hvor der har været svampeforgiftning. Det er meget sørgeligt, at to børn kom for sent og døde i ankomsten til hospitalet. Det er glædeligt, at vi fik transplanteret to andre akut, og at det lykkedes at finde levere til dem.”

Politiet efterforsker, om det er et kriminelt forhold, der er årsag til, at familien blev forgiftet, oplyser vicepolitiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Søren Ravn-Nielsen.

”Det er politiets opgave at afklare, om der er sket noget kriminelt, når der sendes ambulancer ud til et forhold af den her karakter, hvor flere er blevet dårlige, uden det kan forklares. Vi er i gang med vores undersøgelser af både retskemisk og anden art, og vi melder ud, når vi er klar til at konkludere på vores undersøgelser,” siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed undersøger forløbet, efter at forgiftningen fandt sted, med henblik på at finde ud af om der er sket fejl i behandlingen, oplyser styrelsen.