Kritik af muslimsk læge: Religiøs rådgivning bør ikke foregå i hvid kittel

Region Syddanmark har modtaget flere klager over video, hvor læge og regionspolitiker rådgiver muslimer i religiøse ritualer iført en lægekittel. ”Kritisabelt”, lyder det fra Lægeforeningen og Dansk Folkeparti

Mustapha Itani er med i otte videoer fra den muslimske organisation IChange. I flere tilfælde henviser han til Allah, profeten og spiritualitet.
Mustapha Itani er med i otte videoer fra den muslimske organisation IChange. I flere tilfælde henviser han til Allah, profeten og spiritualitet. Foto: Screenshot fra Youtube.

”Vrede er fra djævelen, og djævelen er skabt af ild. Så hvis I bliver vrede, så foretag da den spirituelle vask."

Sådan lyder det blandt andet i en video på Youtube, hvor Mustapha Itani, der er læge på Odense Universitetshospital og medlem af regionsrådet i Region Syddanmark for Venstre, medvirker og blandt andet fortæller, hvordan man håndterer vrede, når man faster.

Det har fået læge og regionsrådsmedlem (løsgænger) Marianne Mørk Mathiesen til at sende en officiel klage over sin kollega, Mustapha Itani, til både Lægeforeningen og Region Syddanmark. Det skriver JydskeVestkysten.

”Lægestanden repræsenterer videnskaben. Han kommer med forslag om behandling, som der absolut ikke er lægeligt belæg for. Det, der er med læger, er, at det, lægen siger, er det rigtige. Derfor er det misbrug af autoritet. Han står jo i lægeordinat og postulerer noget, der er direkte overtro,” siger Marianne Mørk Mathiesen til avisen.

Henvendelsen fra Marianne Mørk Mathiesen er ikke den eneste, man har modtaget, fortæller regionsdirektør i Region Syddanmark Jane Kraglund.

Da der er tale om en medarbejdersag, vil hun ikke udtale sig om den konkrete sag, men henviser i stedet til regionens generelle retningslinjer for ytringsfrihed.

”Vores afsæt er, at der er ytringsfrihed. Noget af det, vi kan fremhæve, er, at når man bruger sin ytringsfrihed, udtaler man sig på egne vegne. Og det skal være helt klart,” siger regionsdirektøren og tilføjer, at regionens jurister nu vil vurdere sagen.

Det er den religiøse bevægelse IChange, der står bag videoen, som er blevet set mere end 15.000 gange på de sociale medier Facebook og Youtube.

Det er denne video, hvor læge Mustapha Itani giver sundhedsråd om fasten 3749615

Den muslimske organisation arbejder ifølge deres hjemmeside for at udvikle mennesker til ”at opnå en balanceret tilværelse mellem det åndelige og verdslige” og skabe ”en større bevidsthed og styrke, således at de bliver en ressource for sig selv og bidrager til samfundet”.

Jesper Brink Svendsen, der er medlem af Lægeforeningens bestyrelse, finder videoen problematisk.

”At være læge indebærer et særligt ansvar, og derfor er det problematisk, hvis man på den ene side signalerer meget tydeligt at være læge ved hjælp af kittel og stetoskop, som hører til i en professionel sammenhæng, og samtidig giver religiøs rådgivning. Som læge har man naturligvis som alle andre lov til at være religiøst engageret. Men dette er at blande tingene sammen på en uheldig måde, og det finder jeg kritisabelt,” skriver han ifølge Jydskevestkysten i en mail til Avisen Danmark.

Mustapha Itani selv, der er ikke vendt tilbage på flere henvendelser fra avisen, har sendt en skriftlig udtalelse via Region Syddanmarks kommunikationsafdeling, hvor han skriver:

"Intentionen bag disse videoer har været at rådgive muslimske medborgere i Danmark ud fra min viden om fysiologi og islam, i forhold til hvordan de faster på bedste og sundeste vis. Jeg synes, at jeg tydeligt i videoen giver udtryk for, at afsenderen hverken er OUH eller Region Syddanmark, men ved at optræde i uniform med Region Syddanmarks logo kan jeg beklageligvis have skabt forvirring om, hvem der er afsenderen."

Men på trods af Mustapha Itanis tilkendegivelse om den mulige forvirring mener Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, at han ikke skal blande religion ind i lægeembedet. Derfor vil hun ”have sundhedsministeren på banen” og tage det op i Folketinget.

”Jeg synes ikke, det hører hjemme i sundhedsvæsenet. Hvis jeg bliver behandlet af en læge, vil jeg gerne have en, der er neutral. Jeg behøver ikke vide, hvilken religion han har,” siger Liselott Blixt og uddyber:

”Som offentligt ansat læge skal han undlade at blande religion ind i sit embede, kittel eller ej. Du kan jo godt være religiøs, uden du skal lave videoer, der bliver offentlige. Man skal holde de to ting adskilt, og han kan jo sagtens være religiøs i sin fritid og holde det privat.”