Læge tiltalt for at hjælpe med selvmordsforsøg: Jeg fortsætter

Den pensionerede overlæge Svend Lings risikerer tre års fængsel for at have assisteret en mand til at forsøge selvmord, men agter ikke at stoppe her. Politiet har gjort, hvad de kan for at forhindre ny kriminalitet, lyder det fra Fyns Politi

”Vi har ingenting at skjule, for vi mener, at det er det rigtige, vi gør,” siger den pensionerede overlæge Svend Lings, der her ses sammen med jagt- hunden Chu. Svend Lings og pensioneret psykiater Frits Schjøtt er begge blevet tiltalt for at have assisteret en mand i at forsøge at begå selvmord. –
”Vi har ingenting at skjule, for vi mener, at det er det rigtige, vi gør,” siger den pensionerede overlæge Svend Lings, der her ses sammen med jagt- hunden Chu. Svend Lings og pensioneret psykiater Frits Schjøtt er begge blevet tiltalt for at have assisteret en mand i at forsøge at begå selvmord. – . Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix.

Den pensionerede overlæge Svend Lings er blevet tiltalt for sammen med en kollega at have assisteret en mand i at forsøge at begå selvmord i marts måned sidste år. Anklageskriftet er dateret den 12. april og landede i hans postkasse for en uges tid siden. Han skal i retten den 3. september, og det bliver en ren tilståelsessag, siger han:

”Vi har vedtaget, at i denne sag skjuler vi ingenting, vi siger det, som det er. Vi har ingenting at skjule, for vi mener, at det er det rigtige, vi gør.”

Hans medtiltalte i sagen er den pensionerede psykiater Frits Schjøtt, som bor i Svendborg, ikke langt fra Svend Lings. Heller ikke han fortryder noget:

”Det er udelukket af omstændighederne, at jeg kan gøre det igen, for jeg har mistet min autorisation som læge på grund af sagen. Men moralsk og personligt ville jeg til enhver tid gøre det igen, og jeg fortryder ikke et øjeblik, hvad jeg har gjort,” siger Frits Schjøtt.

Svend Lings har været i medierne mange gange, fordi han efter eget udsagn har hjulpet mindst 10 mennesker med at dø ved at udskrive recepter på sovemedicin og forklare, nøjagtig hvordan det skulle indtages. Han blev sigtet sidste år, men er kun tiltalt i ét forhold, oplyser Fyns Politi.

Svend Lings agiterer for en legalisering af aktiv dødshjælp og lægeassisteret selvmord dels ved at begå selvtægt og dels som frontfigur for Læger for aktiv dødshjælp, et mindre netværk af otte læger, hvoraf de fleste er anonyme. Hans lovbrud kostede ham sidste år hans lægeautorisation, og derfor kontaktede han Frits Schjøtt for at få hjælp til at skrive recepter på sovemedicin i to tilfælde til borgere, som havde henvendt sig med et ønske om at begå selvmord. Psykiateren brugte ”ikke mange sekunder” på at indvilge.

”I det ene tilfælde skrev jeg recepten ud i mit eget navn og kørte ud til Svend med medicinen. Jeg vidste ikke engang, hvem borgeren var, som ønskede at dø, for jeg stoler på Svend. Den anden gang skrev jeg recepten ud i den borgers navn, som ønskede at begå selvmord. Her fik jeg alle detaljer om hans sygehistorie af Svend, og jeg havde selv en længere samtale med ham i telefonen, hvor jeg som gammel psykiater godt kunne vurdere, at han var ved sine fulde fem,” siger Frits Schjøtt.

Det er den sidstnævnte borger, som de to nu er tiltalt for at have hjulpet til et selvmordsforsøg. Manden døde nemlig ikke. Han indtog medicinen på en forkert måde og skrev desuden på Facebook, at han var i gang med at begå selvmord, hvorefter han blev indlagt og lever i dag. De to tidligere læger risikerer tre års fængsel, men de går retssagen i møde med sindsro.

”Jeg er 83 år og har for længst kvittet alt, der hedder aktiv lægegerning. Jeg har det helt afslappet med sagen. Om jeg skal bruge lidt tid i fremmede omgivelser, så gør jeg det,” siger Frits Schjøtt.

Svend Lings lod sig ikke stoppe af, at hans autorisation blev taget fra ham. Han vil heller ikke standse efter en eventuel dom:

”Absolut, jeg fortsætter. Jeg har set så mange mennesker lide til ingen verdens nytte, og diskussionen kommer ingen vegne. Så vidt jeg kan se, er det os, der holder debatten kørende, og det gør vi kun ved at sprælle,” siger han og peger på, at Læger for aktiv dødshjælp desuden er på vej med et borgerforslag om legalisering af dødshjælp.

Fyns Politi oplyser, at man fra myndighedernes side har gjort, hvad man kan for at stoppe den illegale praksis:

”Jeg kan oplyse, at Svend Lings er frataget retten til at udskrive medicin, og han kan derfor ikke begå ligeartet kriminalitet igen,” skriver kommunikationsrådgiver Charlotte Nyborg og tilføjer med henvisning til samarbejdet mellem de to tiltalte:

”Vi vil selvfølgelig appellere til, at man overholder loven og ikke udskriver medicin til et ulovligt formål. Det er jo den enkelte læges ansvar at leve op til det.”

Til spørgsmålet om, hvad man aktuelt kan gøre for at forhindre, at Svend Lings foretager noget ulovligt, svarer Fyns Politis kommunikationsrådgiver Charlotte Nyborg:

”Hvis vi får en konkret mistanke om, at pågældende foretager sig noget ulovligt, så har vi en forpligtelse til at efterforske sagen, og det vil vi selvfølgelig gøre. Og som sagt, så appellerer vi jo til, at folk afholder sig fra at begå kriminalitet.”

Begge læger tager principielt afstand fra selvtægt. Undtaget er dog deres egen sag, hvor etikken er på deres side, siger Svend Lings:

”Her mener jeg, at hensynet til det lidende menneske vejer tungere end hensynet til samfundets love og regler.”

Flertallet af læger mener dog, at det er etisk mest korrekt, at læger holder sig fra dødshjælp.

I weekenden vedtog Lægeforeningen at ændre sine etiske retningslinjer. I de nye retningslinjer står det for første gang eksplicit, at man som stand er imod enhver medvirken til aktiv dødshjælp og assisteret selvmord.