Prøv avisen

Læger advarer: Pas på hvad du siger til os

Skal mandens alkoholforbrug eller ungdommens voldtægt, som du nævnte for din læge i fortrolighed, videregives til andre i sundhedsvæsenet? Lægerne er bekymrede for ny lov om deling af sundhedsdata. (Genrefoto). Foto: Colourbox/Free

Fremover skal informationer fra den praktiserende læges samtale med patienten deles med andre i sundhedsvæsenet. Lægerne advarer. Patientforening er glad.

Tillidsforholdet mellem den praktiserende læge og patienterne kommer under stort pres, når deres fortrolige samtale fremover skal deles med tusinder af andre på sygehuse og i hjemmeplejen, mener lægerne.

Et nyt lovforslag fra Sundhedsministeriet bringer fortroligheden mellem lægen og patienten i alvorlig fare. Det siger Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) til Jyllands-Posten.

Forslaget pålægger lægerne at sende fortrolige sundhedsdata om patienterne til et digitalt superjournalregister. Uden at spørge patienterne.

- Det er meget problematisk, at man ikke inddrager patienterne i, hvor mange oplysninger man indsamler om dem, og giver dem mulighed for at give samtykke.

- Det kan få de konsekvenser, at patienter bliver bange for at afgive oplysninger i sundhedsvæsenet. De kan endda miste tilliden til, at vi passer på deres oplysninger, siger Anders Beich, formand for DSAM, til Ritzau.

Lovforslaget bygger på en aftale tidligere på året mellem alle Folketingets partier.

Målet er, at alle sundhedspersoner, som patienten møder, har let adgang til relevante oplysninger for behandlingen. Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er der tale om "en skræmmekampagne" fra DSAM.

- Det handler om at sikre patienterne den bedste behandling, og det kræver, at data følger patienten fra egen læge til for eksempel sygehus og den kommunale genoptræning, siger hun til Jyllands-Posten.

Foreningen Danske Patienter er glad for det nye forslag og kalder det en forudsætning for patientsikkerhed og kvalitetsudvikling i sundhedsvæsenet.

Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter, mener, at det vil være praktisk umuligt at skulle diskutere datadeling med patienterne efter hver konsultation.

- Vi skal huske på, at der ikke er nogen patienter, der er døde på grund af brud på datasikkerheden.

- Til gengæld er der rigtig mange patienter, der får dårlige patientforløb i sundhedsvæsenet og også risikerer at dø, fordi vi ikke har overblik over, hvad der er sket i det samlede sundhedsvæsen.

- Så vi skal lige have proportionerne på plads. Selvfølgelig skal vi sikre datasikkerheden, men vi skal også sikre patientsikkerheden, siger Morten Freil til Ritzau.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), er også bekymret for, at fortroligheden skades, selv om hendes parti har stemt for aftalen.

- Patienterne skal behandles bedst muligt. Men uden at vi overskrider deres grænser. Derfor vil vi holde meget nøje øje med, at fortrolige oplysninger ikke unødvendigt sendes videre til en stor kreds, siger hun til Ritzau.

/ritzau/