Læger: Aktiv dødshjælp vil lægge et unødigt pres på de svageste patienter

En patient sagde engang: ’Vi har vores grundlovssikrede ret til at være til besvær’. Det er vigtigt at holde fast i
Michael Sprehn

Indførelse af aktiv dødshjælp er en glidebane, og erfaringerne med dødshjælp til børn og psykisk syge i Holland skræmmer, siger flere danske læger

Den unge mand var blevet lam fra halsen og nedefter på grund af en ulykke, og han gav udtryk for, at han havde mistet lysten til at leve og ville dø. Men et par måneder efter ulykken genvandt han livslysten. Senere tog han en uddannelse som jurist, og han har siden klaret sig godt.

Den unge mand er en af de patienter, som overlæge Michael Sprehn fra Respirationscenter Syd på Odense Universitetshospital husker, fordi han lige efter en tragisk ulykke tænkte, at nu var livet ikke værd at leve mere. Men som senere genvandt livslysten.

Og netop den pointe er central i diskussionen om aktiv dødshjælp, mener Michael Sprehn. Han er en af de 410 læger, som har deltaget i en etikundersøgelse udført af Kristeligt Dagblad. Undersøgelsen viser, at et overvældende flertal af lægerne, nemlig 82 procent, er enige med for eksempel Lægeforeningen og andre lægefaglige foreninger, der er erklærede modstandere af en legalisering af aktiv dødshjælp og assisteret selvmord, mens 18 procent er helt eller overvejende uenige. Undersøgelsen viser også, at 34 procent af lægerne på et eller andet tidspunkt i deres karriere er blevet opfordret til at yde aktiv dødshjælp.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.