Læger: Det er nu, epidemien skal bremses

De nye restriktioner er fornuftige, men ikke vidtgående nok, lyder det fra en virolog og en overlæge. Den stigende smitte kan føre til, at epidemien eksploderer

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et pressemøde fredag en række nye restriktioner. Blandt andet opfodres alle til at arbejde hjemme, hvis det er muligt.
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et pressemøde fredag en række nye restriktioner. Blandt andet opfodres alle til at arbejde hjemme, hvis det er muligt. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Det er helt afgørende at begrænse smitten nu, hvis ikke coronaepidemien skal komme ud af kontrol. Derfor er de nye restriktioner fornuftige, selvom man kan frygte, at tiltagene ikke er vidtgående nok.

Sådan lyder vurderingen af regeringens nyeste coronatiltag fra professor i eksperimentel virologi ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen og formand for Lungeforeningen og tidligere lægelig direktør ved Hvidovre Hospital, Torben Mogensen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et pressemøde fredag en række nye restriktioner. Blandt andet opfodres alle til at arbejde hjemme, hvis det er muligt. Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer, ligesom restauranter og barer over hele landet skal lukke klokken 22. Desuden opfordres borgerne til at begrænse socialt samvær.

”Jeg havde gerne set, at barerne var blevet lukket helt ned i en kortere periode. I USA er erfaringen, at smittetallet blev fordoblet tre uger efter åbning af barerne. Jeg havde også gerne set, at forsamlingsforbuddet var kommet længere ned. Men ellers er paletten god nok. Problemet er bare, at det kun er to ud af de fem-seks nye tiltag, der er egentligt kontrollerbare. Resten er henstillinger, og vi ved ikke med sikkerhed, om folk vil følge anbefalingerne, men vi kan håbe på det,” siger Allan Randrup Thomsen.

Han henviser til, at antallet af sociale kontakter og omfanget af hjemmearbejde er op til den enkeltes fortolkning.

”Budskabet er, at vi skal se så få som muligt, men spørgsmålet er, om det trænger igennem. De fleste større arbejdspladser er begyndt at arbejde hjemme. Vi har ikke set så meget smitte på arbejdspladser indtil videre, men billedet kan ændre sig. Efter sommerferien har smitten i høj grad været koncentreret hos de unge, men smitten er nu ved at brede sig til større dele af befolkningen, og det kan betyde mere smitte på arbejdspladser,” siger Allan Randrup Thomsen.

Torben Mogensen mener også, at de nye tiltag er fornuftige, men ikke helt vidtgående nok.

”Med den vejrudsigt, vi har med sommervejr den næste uge, er det et fornuftigt niveau for restriktioner. Det er hele tiden en balance mellem hensynet til økonomien og menneskers sociale liv og kampen mod corona. Jeg kan godt frygte, at vi bliver nødt til at stramme reglerne op, når det bliver koldere. Hvis befolkningen følger de nye anbefalinger, tror jeg, at vi kan komme ned på et lavere smittetal,” siger han.

Opgørelsen fra fredag viste, at 454 personer var registreret smittet med coronavirus inden for det seneste døgn, og det er det hidtil højeste tal siden foråret. Allan Randrup Thomsen vurderer, at det kan lykkes at mindske smittetrykket, hvis alle følger de nye anbefalinger.

”På sin vis er vi blevet offer for vores egen succes, efter at samfundet lukkede så effektivt og hurtigt ned i foråret. Under nedlukningen var corona en sygdom, som mange frygtede. I dag kan det være svært at overbevise især de unge om, at det er en sygdom, der også angår dem. Et af de drivende elementer i epidemien efter sommerferien har været den høje sociale aktivitet blandt de unge. Mange har måske fået en fornemmelse af, at corona er noget, vi kan ordne med venstre hånd i baglommen. Sådan er det bare ikke. Nu skal vi virkelig anstrenge os for at få styr på det. Det er meget afhængigt af, at befolkningen følger henstillingerne, og at vi hver især tænker os om,” siger Allan Randrup Thomsen.

Torben Mogensen er personligt overrasket over, at der i øjeblikket er over 400 smittede i døgnet.

”De mange sociale kontakter blandt unge er en vigtig forklaring. Hidtil har de unge måske ikke ment, at sygdommen var alvorlig for dem. Men nu kommer der flere og flere eksempler på, at corona giver alvorlige følgevirkninger også for de helt unge. Derfor bør ungdommen tage sygdommen lige så alvorligt som de ældre – også for deres egen skyld. Det er svært at sætte tal på, hvor langt smittetallet skal ned. Men med over 400 nye smittede i døgnet er risikoen for, at epidemien eksploderer væsentlig større, end hvis der kun var 50 smittede om dagen,” lyder det fra Torben Mogensen.