Læger formidler ulovlig kontakt til rugemødre

Danske læger bryder loven, når de hjælper barnløse med at finde rugemødre i udlandet. Alternativet er, at de barnløse par må ud på et marked, hvor både de og rugemødrene udnyttes, advarer advokat

Danske fertilitetslæger henviser jævnligt patienter til klinikker i udlandet, der har specialiseret sig i behandling af barnløshed ved hjælp af rugemødre. Modelfoto
Danske fertilitetslæger henviser jævnligt patienter til klinikker i udlandet, der har specialiseret sig i behandling af barnløshed ved hjælp af rugemødre. Modelfoto.

I Danmark er det ulovligt at formidle kontakt mellem ufrivilligt barnløse og rugemødre, der er villige til at gennemføre en graviditet mod betaling. Alligevel henviser danske fertilitetslæger jævnligt patienter til klinikker i udlandet, der netop specialiserer sig i behandling af barnløshed ved hjælp af rugemødre.

Det oplever blandt andre den amerikanske klinik Extraordinare Conceptions, der tilbyder fertilitetsbehandling til ufrivilligt barnløse fra hele verden.

Her har man hjulpet omkring 10 danske par til at blive forældre ved hjælp af en rugemor, og langt de fleste er blevet henvist til klinikken af deres egen danske læge. Det fortæller klinikkens direktør Mario Cabalerro.

”Vi annoncerer på nettet, men hovedparten af de danske par, vi har hjulpet, har valgt os, fordi deres læge har anbefalet os og står inde for den måde, vi behandler både de kommende forældre og rugemødrene på,” siger Mario Cabalerro.

Så sent som i juni i år var han i København for at mødes med en direktør for en dansk fertilitetsklinik. Mario Cabalerro vil ikke oplyse navnet på klinikken, men siger, at der er tale om en veletableret dansk fertilitetsklinik, og at det var den danske direktør, der tog kontakt til ham. Men dermed overtræder de danske klinikker loven, påpeger jurist med speciale i familieret.

”Lægernes handlinger er i direkte strid med dansk lovgivning og kan straffes med bøde eller fængsel,” lyder det fra jurist Amalie Baden fra Advokatkontoret Sankt Knuds Torv.

Advokat ved Adacta-advokater i København Louise Traberg Smidt, der de seneste tre år har varetaget adskillige sager om rugemoderskab for danske par, har set flere eksempler på klienter, der har fået hjælp til at finde en udenlandsk klinik af deres danske læge.

Det er hendes klare indtryk, at lægerne gør det for at sikre, at deres patienter får den bedst mulige medicinske behandling på klinikker, der også sikrer, at rugemødrenes rettigheder overholdes, herunder at de får den betaling, der er blevet lovet.

”Lægerne omgår loven, men man kan diskutere, om det ikke ville være mere uetisk af dem at tilbageholde de informationer, når de ved, at deres patienter alligevel vil forsøge sig på det internationale rugemor-marked, der er fuld af svindlere, som både udnytter de barnløse par og de kvinder, der stiller deres livmoder til rådighed,” siger Louise Traberg Smidt.

Medlem af Det Etiske Råd og professor i etik ved Aalborg Universitet Thomas Ploug finder det problematisk, at danske læger henviser til surrogatklinikker i udlandet, uanset om det så begrundes med, at behandlingen foregår under ”nærmest paradisiske omstændigheder”.

”Problemet er, at lægerne henviser til en praksis, som vi i Danmark anser som ulovlig. Det er sandsynligt, at patienterne kunne have fundet frem til klinikken uden lægernes hjælp, men det er upassende, at medlemmer af lægestanden opfordrer andre til at rejse ud af landet og få en rugemor. Det havde været anderledes, hvis der var tale om akutte situationer, hvor det handler om at redde et menneskeliv, og hvor en læge vælger at henvise til en behandling, vi ikke har i Danmark. Men vi har netop ikke at gøre med en livstruende lidelse,” siger Thomas Ploug.

Formand for Dansk Fertilitetsselskab Elisabeth Carlsen har ikke kendskab til læger, som henviser patienter til udlandet, men tager afstand fra, at danske læger på den måde omgår loven.