Læger: Mindre behandlingsgaranti gavner de mest syge

Det mangeårige politiske løfte om hurtig behandling på private klinikker er snart slut, og det deler vandene.

Formanden for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, ser frem til, at den pt. 30 dages behandlingsgaranti snart forlænges til 60 dage snart. (Arkivfoto)
Formanden for Lægeforeningen, Camilla Rathcke, ser frem til, at den pt. 30 dages behandlingsgaranti snart forlænges til 60 dage snart. (Arkivfoto). Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Trods lange ventelister på sygehusene er det ifølge regeringen snart slut med retten til at blive behandlet inden for 30 dage i det private sundhedsvæsen - når det offentlige ikke kan levere varen.

Med et lovforslag forlænger regeringen behandlingsgarantien i sundhedsvæsenet fra 30 til 60 dage. Det har netop været i høring og får stor opbakning fra landets læger.

I en ny rundspørge fra Lægeforeningen svarer et klart flertal af lægerne, at en forlænget behandlingsgaranti vil gøre, at de mest syge patienter kan blive behandlet først.

- Som det er nu, kan vi jo for det første slet ikke overholde den garanti, der er givet, siger formanden for Lægeforeningen, Camilla Rathcke.

- For det andet er der en skævvridning, hvor det offentlige hænger på de mest syge, mens de mindst syge kommer hurtigt til i privat regi, siger hun.

- Med den nuværende mangel på arbejdskraft står behandlingsgarantien på 30 dage i vejen for at sikre, at de mest sårbare patienter får den bedste behandling, siger Lægeforeningens formand.

Et flertal af de adspurgte læger, 58 procent, svarer, at de på deres sygehus oplever, at behandlingsgarantien på 30 dage forhindrer, at det er patientens tilstand, der styrer, hvornår patienter skal tilbydes behandling.

Paraplyorganisationen Danske Patienter er modstandere af regeringens forslag.

- Det er et ærgerligt og dårligt signal i en tid, hvor mange patienter venter længe på at blive opereret, siger direktør Morten Freil.

- Det løser ikke de grundliggende problemer med lange ventelister, for der kommer ikke færre patienterne, der skal opereres af det her. Det kan i bedste fald give lidt bedre rum for planlægning på sygehusene. Men i værste fald kan det også øge ventelisterne, siger han.

Professor i sundhedsøkonomi, Jes Søgaard, ved Syddansk Universitet erkender, at garantien har lagt et pres på ventelisterne.

- Men jeg mener, at det er problematisk, at de komplekse, ældre patienter med komplicerede forløb får lov at vente, fordi det private kun kan klare de enkle indgreb, siger han.

61 procent af lægerne i undersøgelsen er enige eller meget enige i, at læger får bedre mulighed for at behandle de mest syge patienter først, hvis behandlingsgarantien bliver hævet til 60, 90 eller flere dage.

/ritzau/