Prøv avisen

Læger: Syge børn slippes for hurtigt

Børne- og ungdomspsykiatrien har ikke nok kapacitet til at behandle det stigende antal af børn og unge, der får en psykisk lidelse som angst og depression. Lægeforeningen har foretaget en undersøgelse, hvor speciallæger svarer, at de afslutter behandlingen, selv om børnene ville have gavn af mere behandling. Foto: Thomas Nielsen/arkiv/Ritzau Scanpix

Psykiatrien er så presset, at læger slutter ambulant behandling af psykisk syge børn, selv om de ville have gavn af mere behandling, siger læger i nyt studie.

Angst, depression, adhd.

Knap hver tredje speciallæge i børne- og ungdomspsykiatrien afslutter mindst én gang om ugen den ambulante behandling af psykisk syge børn og unge, på trods af at patienten ville have gavn af et længere forløb.

Det viser en undersøgelse, som Lægeforeningen har udarbejdet. Her svarer 29 procent af de adspurgte speciallæger i børne- og ungdomspsykiatrien, at de ugentligt udskriver børn, som de ellers gerne så fortsætte behandlingen.

Børne- og ungdomspsykiatrien har ikke kapacitet nok til at behandle det stigende antal af børn og unge, der får en psykisk lidelse som angst og depression.

Det understreger undersøgelsen, mener Kirsten Ilkjær, næstformand i Lægeforeningen og desuden psykiatrisk speciallæge.

- Behandlingerne afsluttes, fordi der simpelthen er mangel på speciallæger i børne- og ungdomspsykiatrien, som kan følge børnene i en længere periode. Det kunne være godt med en længerevarende tilknytning til ambulatorierne, men det er desværre ikke muligt med de ressourcer, der er, siger hun.

Foruden læger mangler der hjælpepersonale, som kan understøtte behandlingen af børnene. Her peger næstformanden på psykologer, sygeplejersker og pædagoger.

Der er behov for længere behandlingsforløb, så lægerne kan følge op over en længere periode og konstatere, om behandlingen har haft den ønskede effekt, fortæller Kirsten Ilkjær.

- Hvis psykiaterne er nødt til at afslutte behandlinger, før barnet eller den unge er helt rask, så risikerer man, at de forbliver syge, siger hun.

Næstformanden understreger, at det selvfølgelig er positivt, at børn og unge med behov bliver henvist til behandling i psykiatrien.

- Men den nye psykiatriplan bør sikre massive investeringer i børne- og ungdomspsykiatrien i de kommende år, lyder håbet fra Kirsten Ilkjær.

Hos landsforeningen for psykisk sundhed, Sind, kan man genkende tendensen, fortæller formand Knud Kristensen.

- Det synes vi selvfølgelig slet ikke er i orden. Vi har lavet en tilsvarende undersøgelse i voksenpsykiatrien. Der står det så godt nok endnu værre til, men 29 procent er stadigvæk et alt for højt tal.

- Det betyder, at folk bliver syge igen. Det er udtryk for et system, som er voldsomt under pres, siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det i en mail til Ritzau "helt uacceptabelt", at så mange børn ikke behandles færdigt.

- Det er – og skal altid være – en lægefaglig vurdering, hvorvidt en patient skal udskrives eller ej. Så det må ikke handle om kapacitet eller pres, men alene handle om, hvad der er bedst for patienten.

Hvis lægerne føler sig presset til at udskrive for tidligt, bør de gå til deres ledelse eller henvende sig til Styrelsen for Patientsikkerhed, mener ministeren.

- Vi er på vej med en samlet plan for psykiatrien og lægger op til at løfte området med 2,1 milliarder kroner over de næste fire år. Det er min klare forventning, at regioner og læger sætter patienten først og ikke udskriver børn og unge, før de reelt er færdigbehandlet.

Det skal ske allerede nu og ikke på den anden side af den fremtidige psykiatriplan, understreger Ellen Trane Nørby.

Ifølge regeringen bliver der afsat 100 millioner kroner på den kommende finanslov til støtte for mennesker med de sværeste og mest invaliderende psykiske lidelser.

Pengene i regeringens kommende psykiatriplan skal blandt andet bruges til psykisk syge børn.

Der skal oprettes specialiserede hold i børne- og ungdomspsykiatrien, som skal forebygge tvangsindlæggelse og brug af tvang.

Antallet af indlæggelse af børn er næsten fordoblet fra 2010 til 2016. Det samme er antallet af børn og unge, der får hjælp uden indlæggelse.

/ritzau/