Læger: Vi bør holde igen med at behandle uafvendeligt syge

Vejle Sygehus kåres som det bedste kræftsygehus i landet 2015 ( Sygehus Lillebælt) 
f.v overlæge Lars ...

51 procent svarer, at der bruges for mange ressourcer i det danske sundhedsvæsen på livsforlængende behandling på bekostning af andre patientgrupper. En fjerdedel af lægerne er helt eller delvist uenige, mens en fjerdedel har svaret ”hverken eller”. Foto: Joachim Rode/Ritzau

Behandling af uhelbredeligt syge patienter fortsættes ofte for længe til skade for både patienter og systemet, siger flertal af læger i undersøgelse

Sidste år udkom den amerikanske kirurg Atul Gawandes bog ”At være dødelig” på dansk. Her beskriver han sine erfaringer med, hvordan medicinske fremskridt har løs-revet mennesket stadigt mere fra bevidstheden om døden. Men vi skal lære at acceptere livets grænser på ny, skriver kirurgen.

”Hvis samtaler om livsafslutning var en eksperimentel medicin, ville det amerikanske lægemiddelagentur godkende den,” lyder det i bogen.

Hans-Henrik Bülow er forskningsansvarlig overlæge på intensiv afdeling på Holbæk Sygehus og bruger Gawandes udsagn til at illustrere sin egen pointe om en del af den livsforlængende behandling, der gives til uhelbredeligt syge patienter i Danmark. For kunsten er ikke kun at holde den enkelte i live længst muligt. Det er også at forstå, hvornår det er tid til at holde igen.

”Vi er nødt til at blive bedre til at tale med patienter og pårørende om deres prognose og livsafslutning. Det skal vi gøre for at afklare den gruppe, der faktisk kun vil tale om palliation og kærlig pleje, men slet ikke ønsker at forfølge alle livsforlængende behandlingsmuligheder,” siger han.

I en undersøgelse foretaget af Kristeligt Dagblad mener et

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.