Læger vil have ændret vaccineanbefalinger for gravide

Ifølge ekspertgruppe skal Sundhedsstyrelsen genoverveje sine anbefalinger om vaccine til gravide. (Arkivfoto)
Ifølge ekspertgruppe skal Sundhedsstyrelsen genoverveje sine anbefalinger om vaccine til gravide. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

En ekspertgruppe bestående fødselslæger og jordemødre vil have sundhedsstyrelsen til at kigge på anbefalingen om, at gravide ikke skal vaccineres, og opfordrer til at styrelsen ændrer den.

Det fortæller formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) Annemette Lykkebo til Kristeligt Dagblad.

- Vi ved, at det indebærer risici at få covid, mens man er gravid. Derfor er vi i ekspertgruppen lige nu i dialog med Sundhedsstyrelsen i forhold til, om ikke anbefalingerne skal ændres.

Det siger Annemette Lykkesbo, der også er ledende overlæge på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Sygehus Lillebælt i Kolding.

Sundhedsstyrelsens nuværende anbefaling er ganske klar:

- Hvis du er gravid eller ammer, skal du vente med at blive vaccineret, til du ikke længere er gravid eller ammer. I særlige tilfælde vil vi anbefale gravide at blive vaccineret, fx hvis der er tale om alvorlig sygdom hos den gravide.

Per Damkier er overlæge og professor i klinisk farmakologi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. Han anbefaler ifølge Kristelig Dagblad også, at Sundhedsstyrelsen genovervejer sin anbefaling til gravide.

- Som det er nu, er udmeldingen fra sundhedsmyndighederne for restriktiv. Det er jeg og DSOG, som er en del af rådgivningsgrundlaget for Sundhedsstyrelsen, enige om, siger han.

Lægerne og jordemødrene bygger deres appel på flere studier fra udlandet.

De har vist, at gravide ikke får flere komplikationer eller bivirkninger af vaccinerne end den almindelige befolkning.

Sundhedsstyrelsen henholder sig dog foreløbigt til, at vaccinerne, der indgår i det danske vaccinationsprogram, ikke er godkendt til gravide og ammende, da de ikke indgik i godkendelsesstudierne.

Det skriver styrelsen i en mail til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/