Læreres medlidenhed skader flygtningebørn

Svenske skoler arbejder i øjeblikket på at integrere de 44.000 uledsagede flygtningebørn, der de seneste ...

Svenske skoler arbejder i øjeblikket på at integrere de 44.000 uledsagede flygtningebørn, der de seneste tre år er kommet til landet. Billedet er taget i Trelleborg i 2015, hvor flere tusind drenge fra Afghanistan søgte asyl i Sverige. Foto: Kim Agersten/ritzau

Der er ingen tvivl om, at problemerne omkring indvandrerbørns læring bliver et endnu mere ’varmt’ emne de kommende år.
Oleg Popov, lektor ved Umeå Universitet

Både Danmark og Sverige skal integrere flere tusinde uledsagede flygtningebørn. Men i skolerne mødes børnene ofte med medlidenhed, hvilket for nogle bliver en undskyldning for ikke at præstere i skolen, mener den svensk-russiske uddannelsesforsker Oleg Popov, der har undersøgt uledsagede flygtningebørns skolegang i Sverige

De seneste tre år har Sverige modtaget 44.000 uledsagede flygtningebørn under 18 år. I samme periode er godt 4000 børn og unge kommet til Danmark uden deres forældre og har fået tidsbegrænset ophold. Dertil kommer de flere tusind børn, der sammen med deres forældre har fået asyl i Danmark og Sverige.

Indtil videre har Sverige været langt mere optaget af at skaffe boliger og yde de uledsagede flygtningebørn omsorg end at sikre dem en god uddannelse. Samtidig er der en tendens til, at læreres medlidenhed med børnene betyder, at skolen ikke stiller samme krav til dem som til andre børn, og at flygtningebørn i nogle tilfælde udvikler en slags ”undskyldnings-identitet”. Deres traumatiske oplevelser bliver en forklaring på, hvorfor de ikke laver lektier og præsterer i skolen.

Det mener den svensk-russiske uddannelsesforsker Oleg Popov. Som lektor ved Umeå Universitet forsker han i indvandrerbørns uddannelse og læring, og han har undersøgt uledsagede flygtningebørns møde med det svenske skolesystem. Oleg Popov var en af oplægsholderne ved en konference om flygtningebørn, der blev holdt i går i København.

”Den politiske diskurs over

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.