Lærkevej blev delt, da muslimsk forening ville flytte ind

Flere beboere på en villavej i Tønder er utilfredse med, at en muslimsk forening flytter ind og vil lave forsamlings- og bedehus. En religiøs forening skal ikke holde til på en villavej, lyder det fra nogle, mens andre byder foreningen velkommen

En bosnisk muslimsk forening har købt et hus på en villavej i Tønder for at bruge det som forsamlingshus. Nogle af vejens beboere protesterer mod dette, fordi de ikke mener, at en religiøs forening skal holde til på en villavej. –
En bosnisk muslimsk forening har købt et hus på en villavej i Tønder for at bruge det som forsamlingshus. Nogle af vejens beboere protesterer mod dette, fordi de ikke mener, at en religiøs forening skal holde til på en villavej. – . Foto: Ole Jørn/Red Star.

Jens Ove Nielsen og Hans Erik Hansen er ikke meget for at blive fotograferet til en artikel, der handler om en konflikt om et muslimsk forsamlingshus. De frygter, at de vil blive betragtet som racister, når nogen læser artiklen, og det er de altså ikke.

I stedet viser de fotografen over mod den lille gule murstensvilla for enden af Lærkevej i Tønder, der er genstand for den splid, de nu står i mellem kommunen, beboerne på vejen og en bosnisk muslimsk forening, der i november købte villaen for at bruge den som forsamlings- og bedehus.

”I kan godt se, at der ikke er meget plads her til en forening med 50 medlemmmer, kan I ikke?,” spørger Jens Ove Nielsen.

Han bor med sin hustru få meter fra villaen og var initiativtager til en underskriftsindsamling mod at give den muslimske forening tilladelse til at bruge villaen som foreningshus. Ikke fordi det er muslimer, der flytter ind, men mest af alt fordi det vil resultere i et parkeringskaos og få huspriserne til at falde, ifølge underskriverne

Og så hører et religiøst samlingssted bare ikke til på en villavej, siger Hans Erik Hansen og Jens Ove Nielsen, der nu er gået tilbage til sidstnævntes have. Selvom det officielt beskrives som et forsamlingshus, mener de, at der reelt er tale om en moské, når medlemmerne af foreningen mødes om fredagen for at bede.

”Vi fik en mail fra kommunen, hvor der stod, at det ville blive brugt som samlingssted og forsamlings- og bedehus. Men vi ved jo godt, hvad det er. Det er jo så indlysende,” siger han og bliver afbrudt af Hans Erik Hansen:

”De er der jo allerede hver fredag klokken 13, hvor de beder,” siger han.

Udover underskriftsindsamlingen resulterede en nabohøring fra kommunen om forsamlingshuset i en række indsigelser. Ifølge Jydske Vestkysten handlede de fleste af disse om bekymringer om trafik, men også om larm og uro i boligområdet. Og i en enkelt indsigelse har en beboer udtrykt frygt for sine døtres sikkerhed.

For Jens Ove Nielsen og Hans Erik Hansen er det imidlertid kun de trafikale bekymringer og huspriserne, der bekymrer. Som de siger, ville de også have klaget, hvis det var et missionshus, et spejderhus eller et andet foreningshus, man han havde tænkt sig at etablere for enden af Lærkevej.

”Ja, så havde vi også klaget. Det kan ikke være rigtigt, at der på en villavej skal være sådan noget. Vi havde jo fået at vide, at det kun var til boliger, da vi flyttede ind her,” siger Hans Erik Hansen.

Jens Ove Nielsen tilføjer:

”Nej, vi skal da ikke begynde at være decideret imod de her mennesker. Det er ikke noget racistisk.”

Hvorfor har I ikke talt med foreningen om jeres bekymringer?

Jens Ove Nielsen: ”Nej, det nytter ikke rigtigt noget at tale med foreningen om noget, der ikke er blevet til noget endnu. Det er ikke foreningen eller dens medlemmer, vi er utilfredse med. Det er kommunen, som måske giver tilladelse til at bruge en villa som bedehus. Så jeg kan ikke se, hvad jeg skulle tale med foreningen om.”

Godt 30 personer har skrevet under på Jens Ove Nielsens underskriftsindsamling, men det er ikke hele Lærkevej, der er enig. Lidt længere nede ad vejen bor Kamilla Utoft Kristensen med sin kæreste og nyfødte datter.

Hun vil ikke skrive under, fordi hun mener, at der bør være plads til alle på vejen.

”Der bliver ikke kaldt til bøn eller noget, så jeg kan ikke se, hvorfor det skulle genere. Tværtimod har de gjort huset rigtig meget i stand. Før var det meget faldefærdigt, og man kunne næsten ikke komme forbi på fortovet, fordi hækken var vokset så langt ud. Jeg synes, det er fint, at der kommer en masse mennesker og engagerer sig i at gøre vores vej pænere,” siger hun.

Heller ikke den bosniske forenings formand, Elmedin Jasarevic, mener, at der er nogen grund til at være bekymret:

”Jeg tror mest af alt, at klagerne handler om, at nogle er utrygge ved udlændinge. Vi har lavet parkeringspladser inde på grunden, og der kommer maksimalt 8-10 biler til vores arrangementer. Det har vi plads til, og nogle af beboerne på vejen har også været så flinke at tilbyde os deres indkørsler, når vi har brug for det. Det er heldigvis ikke alle på Lærkevej, der er utilfredse med at have os, og de andre vil vi meget gerne snakke med. Vores dør er altid åben,” siger han.

Beboerne på Lærkevej regner med en afgørelse fra byrådet i Tønder til august på, om det kan lade sig gøre at ændre status på Lærkevej 50 fra bolig til forsamlingshus. Hvis det kommer til at ske, er der ikke mere at gøre, siger Hans Erik Hansen.

”Hvis kommunen beslutter det, må vi jo leve med det. Sådan er det,” siger han, mens Jens Ove Nielsen er uenig:

”Nej, hvis det bliver vedtaget ved kommunen alligevel, må vi jo finde en anden måde at stritte imod på. Det må vi tage til den tid,” siger han.