Landbruget skifter strategi og vil påvirke grøn reform

I stedet for at kæmpe imod en grøn skattereform vil Landbrug & Fødevarer indgå konstruktivt i forhandlinger.

Men erhvervsorganisationen bukker nu under for presset og skifter strategi til i stedet at melde sig "konstruktivt ind i forhandlingerne" om en grøn skattereform. Det skriver Berlingske.

Formand Søren Søndergaard fastholder dog, at han mener, at en sådan reform ikke er klog klimapolitik.

- Men nu har der været et valg, og der er regeringsforhandlinger. Vi kan konstatere, at de partier, der er tæt på forhandlingerne, alle ønsker en CO2-afgift på landbruget, siger han til Berlingske.

I den anledning fremlægger organisationen fem principper til en reform. De ligner ifølge Berlingske i høj grad de argumenter, som erhvervsorganisationen længe har brugt imod at indføre en CO2-afgift.

Det første handler om, at et mål fra en landbrugsaftale i 2021 bevares. Her fremgår det, at erhvervet skal finde reduktioner af fem millioner ton CO2 inden 2030.

Næste lyder, at en reform skal tage hensyn til konkurrenceevne og risikoen for udflytning af arbejdspladser.

Tredje princip handler ifølge Berlingske om, at de penge, der går til en CO2-afgift, skal gå til at udvikle fødevareerhvervet.

Fjerde princip er at sikre fair incitament til hver landmand og virksomhed. Landmændene leverer gerne CO2-reduktioner, men de skal have handlemuligheder, mener Søren Søndergaard.

- Hvis man begynder at beskatte nogle biologiske processer, hvor der ingen løsninger er, så er det eneste alternativ at braklægge jorden eller lade være med at sætte dyr i staldene, siger han til Berlingske.

Det femte princip handler om at undgå værditab i landbruget på grund af en høj CO2-afgift.

- Man kan argumentere mod en afgift, men man får ikke ret. Det kommer til at ske, for der er et flertal bag.

Foruden Venstre er også Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, Moderaterne, De Konservative og Liberal Alliance for en CO2-afgift på landbruget.

/ritzau/