Landdistrikt-formand: Støjberg kan gøre landet til valgets store tema

Danmarksdemokraterne kan gøre forholdene på landet til et valg-tema, som alle partier må forholde sig til, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

"Det er positivt, at der er et parti, der nu vil sætte det højest på dagsordenen, at vi får et land i balance," siger Steffen Damsgaard.
"Det er positivt, at der er et parti, der nu vil sætte det højest på dagsordenen, at vi får et land i balance," siger Steffen Damsgaard. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix, Landdistrikternes Fællesråd.

Inger Støjbergs hjerte banker for Danmark uden for de store byer. Og hendes parti Danmarksdemokraterne står til at brage ind i Folketinget ved det kommende valg med sin mærkesag om, at "Danmark skal hænge sammen", som der står på partiets hjemmeside. Men hvad mener man i Støjbergs "Produktionsdanmark" om, at en politiker har dedikeret sig til at tale netop deres sag? Her svarer landområdernes talerør, Steffen Damsgaard, formand for NGO'en Landdistrikternes Fællesråd.

Danmarksdemokraterne står i en meningsmåling til 11,2 pct. af stemmerne ved et kommende valg. Hvad mener I om, at et parti har som mærkesag at kæmpe for Danmarks tyndt befolkede egne?

Det er positivt, at der er et parti, der nu vil sætte det højest på dagsordenen, at vi får et land i balance, det vil sige initiativer og tiltag der er målrettet Danmark uden for de største byer. Jeg er overbevist om, at det vil påvirke de øvrige politiske partier, så landdistrikterne kan vise sig at blive valgets store tema.

Hvorfor tror du det?

Danmarksdemokraterne sætter landområderne og et land i balance som hovedtema. Meningsmålinger er kun meningsmålinger, men tilslutningen lige nu vidner om, at der er mange i befolkningen, som ønsker, at det tema skal fylde meget mere. Det må ethvert parti reagere på og forsøge at matche, hvis man altså i forvejen har et vælgergrundlag i de grupper, der nu tilslutter sig Danmarksdemokraterne.

Venstre har altid haft landområderne som kerneland. Socialdemokraterne bejlede kraftigt til vælgerne uden for byerne ved seneste valg. Slår Danmarksdemokraterne åbne døre ind?

Der har været stigende fokus på landdistrikterne i de sidste to valgperioder og især i den nuværende. Men det er først for nylig, at man at begyndt at se effekten af de initiativer, der er taget. Først denne sommer har vi set optagelsestal på de første udflyttede uddannelser. Så sent som 1. juli fik vi statsgarantien for boliglån i landdistrikter. Det er bare to eksempler. Men det handler ikke kun om, at effekterne ikke er slået igennem endnu. Der er stadig en del af befolkningen, der føler, at der kan gøres meget mere.

“Der er simpelthen blevet for langt fra Christiansfeld til Christiansborg”, mener Inger Støjberg. Har hun ret?

I Landdistrikternes Fællesråd er vi ikke specielt interesseret i den her snak om de elitære salondebatter i København. Det væsentlige er, om der er politisk lydhørhed over for de generelle problemer i landdistrikterne, det vil sige basale ting som, om man kan få finansieret en bolig, få et job, udvikle sin virksomhed, sende sit barn i den lokale skole og have et trygt sundhedstilbud.

Så det er en myte, at landet køres over af en arrogant by-elite?

På nogle områder har Støjberg måske ret. Vi har i hvert fald lokalbefolkninger, der er bekymrede, hvad angår visse temaer. Det gælder for eksempel den grønne omstilling og den eksplosive energiproduktion, der skal ske. Indebærer det, at de her store energilandskaber, udpeget af staten, skal ligge i deres lokalområde, så de skal flytte væk? Vi taler jo om områder på størrelse med Mors. Eller naturnationalparkerne, hvor folk ikke føler sig inddraget i Christiansborg-planerne om udsatte dyr og hegnede områder.

Har Støjberg så svarene på de udfordringer, I ser?

Jeg mangler at se noget konkret endnu. Landet er italesat i termer, som tema. Men det skal ikke være ren retorik. Jeg er optaget af den handling og forandring, der skal skabes.

Du er født i Lemvig og bor der i dag. Har du boet andre steder?

Jeg har haft en kortere periode i Canada, og så har jeg boet i Holstebro, da jeg studerede.

Hvorfor er du så knyttet til Lemvig?

Hvorfor? Det er det fedeste sted at bo! Naturen her giver ny energi hver eneste dag; du har fjorden, kysten, morænelandskabet og plantageskovene. Det barske og det blide. Og jeg føler mig hjemme blandt folk her. Samarbejde, tillid, venlighed, kreativitet er værdier, jeg finder i dem.