Landets kirker fejrer fastelavn

Den kommende weekend står i festens tegn, når landets kirker fejrer fastelavn. På hjemmesiden Kirku.dk kan man finde gudstjenester og meget andet i forbindelse med højtiden

Tøndeslagning i Soderup Kirke.
Tøndeslagning i Soderup Kirke. Foto: Niels Ahlmann Olesen.

De kommende dage trækker børn i årets store kostume og forestiller alt lige fra yndige prinsesser til vilde løver. Det er nemlig snart fastelavn og traditionen tro rimer højtiden på tøndeslagning, fastelavnsboller og mere eller mindre syntetiske udklædninger.

Heller ikke landets kirker lader højtiden gå stille forbi. Fastelavn er den store fest inden den kristne faste, der starter askeonsdag, og er et af årets højdepunkter for udklædningsglade børn og barnlige sjæle.

FIND ARRANGEMENT: Fastelavn på Kirku

På hjemmesiden Kirku.dk, som er en landsdækkende online-kalender for det danske kirke- og kulturliv, findes en lang række arrangementer i forbindelse med højtiden. Leder man derfor efter en fastelavnsfest i sit nærmiljø, er Kirku.dk et fortrinligt sted at starte. Her findes en lang række arrangementer i forbindelse med højtiden, som ligger i og omkring den kommende weekend og er godt spredt ud over hele landet.

To af de kirker, der har oprettet et fastelavnsarrangement på Kirku.dk, er Kristkirken på Vesterbro i København og Grenaa Kirke i Norddjurs.
Begge kirker fejrer fastelavn søndag den 6. marts klokken 10 med en kortere børnevenlig gudstjeneste og efterfølgende festligheder. I begge kirker vil dagen blandt andet byde på udklædninger, tøndeslagning og kåring af kattekonge og -dronning.

Desuden loves der på Vesterbro i København besøg af en sæbebobleblæsende engel og en tur gennem Himmerigets port. Sognepræst i Kristkirken Mette Gramstrup forklarer, at kirkens fokus ved højtiden er de festlige elementer, som samler kirkens brugere og gæster:
Fastelavn er en af de store folkefester, som det er muligt at knytte til kirken. Som en folkelig kirke kan folkekirken fejre denne tradition.

Også i Grenaa Kirke fejres fastelavn med fokus på udklædningen og festen i kirken. Sognepræst Kenneth Sørensen ser fastelavn som en mulighed for at møde mennesker i kirken og gøre festen til en del af gudstjenesten.
At fastelavnsfesten holdes i kirken er samtidig med til at give arrangementet og højtiden mere dybde og stof til eftertanke, også selvom selve fasten ikke er gjort til et centralt element i festen.

At inddrage fasten er en interessant idé som modsætning til festen. Selve fastebegrebet er blevet mere individuelt når vi forbereder os til påsken, siger sognepræst Kenneth Sørensen.

Udover Kristkirken og Grenaa Kirke fejrer flere andre kirker fastelavn i weekenden. Se flere arrangementer på www.kirku.dk.