Landmand, pædagog og medlem af Mensa

Scott Ramsey er på mange måder en mønsterbryder. Han er et af de mennesker, der har den absolut højeste IQ i Danmark, men har valgt storbylivet og universitetskarrieren fra for i stedet at bosætte sig på landet. Selv har han erfaret, hvordan børn bliver tabt i skolesystemet, fordi skolerne ikke opdeler efter evner

Scott Ramsey ligger i den absolutte top, hvad angår IQ, og som barn erfarede han, hvordan han i den grad manglede udfordringer i skolen. Han mener, at skolerne burde inddele børnene efter faglige evner og ikke alder. I dag er han økologisk landmand i Nr. Tvede på Sydsjælland, hvor han også arbejder som souschef i en SFO. –
Scott Ramsey ligger i den absolutte top, hvad angår IQ, og som barn erfarede han, hvordan han i den grad manglede udfordringer i skolen. Han mener, at skolerne burde inddele børnene efter faglige evner og ikke alder. I dag er han økologisk landmand i Nr. Tvede på Sydsjælland, hvor han også arbejder som souschef i en SFO. –. Foto: Søren Staal.

På mange måder minder Scott Ramsey om vinterhveden en kornafgrøde med et meget stort potentiale. Det er den korntype, der kan give størst mængde af korn. Scott Ramsey har også potentialet til at blive til noget stort. Han har tidligere været formand for Mensa, foreningen for højt intelligente mennesker, og hans IQ er testet til at være så høj, at kun én procent af befolkningen deler samme vilkår. Men mange vil nok løfte øjenbrynene, når de hører, hvad Scott Ramsey lever af. Han lever ikke et pulserende storbyliv som professor i matematik, højesteretsdommer eller noget andet, som for mange vil være uopnåeligt, fordi deres hjerne simpelthen ikke tillader det. Nej, manden med Mensa-medlemskabet i skuffen er uddannet økologisk landmand. Og pædagog. Han har sit eget lille landsted i Nr. Tvede på Sydsjælland, hvor økologisk vinterhvede dækker de omkringliggende bakkede marker.

Om sommeren har han i flere år haft økologiske fritgående grise, og drivhuset samt den store have byder på alt lige fra usprøjtede gulerødder og jordbær til kartofler og æbler, som han sammen med venner laver litervis af æblemost af. Han går meget op i at have økologisk gris på gaflen og pesticidfrie grøntsager på tallerkenen:

Når man har sine egne grise, ved man, at man får kød uden pesticider, hormoner og antibiotika. Man får frikadeller på panden, der ikke smelter væk. Et kilo fars bliver til et kilo frikadeller, fordi farsen ikke er pumpet med vand, siger Scott Ramsey, mens han bukker sig ned til jorden for at se, hvordan hveden har klaret den nyfaldne sne, der ligger som et tæppe over hans ni hektar marker.

Det meste af hveden sælger han, men han har også planer om at købe en maskine, så han kan lave sit eget hvedemel. Men selvom han har det grønne landbrugsbevis, er det nu mere jobbet som pædagog, der giver brød på bordet. Han arbejder som souschef i en SFO ved Korskildeskolen i nabobyen Brøderup og er ved at tage den offentlige lederuddannelse.

Han har før hørt spørgsmålet om, hvad en mand med hans hjerne dog laver helt herude, hvor kornet gror, og kragerne vender. Men det har han nu en helt naturlig forklaring på. Han har udelukkende valgt sit arbejde efter interesse, og det med dyr og landbrug har altid været ligefor. For han er vokset op på et lille husmandssted. Men selvom han er uddannet økologisk landmand, fandt han hurtigt ud af, at han ikke havde millionerne til at købe et stort landbrug. Derfor bliver afgrøderne og grisene fra det lille landsted primært brugt til selvforsyning, og ved siden af det har han uddannet sig til pædagog. På den måde forener han sine to store passioner, landbrug og børn:

Det er sjovere og kan være mere udfordrende at have med børn at gøre end med voksne. Ikke to dage er ens. For man ved aldrig, hvordan børnene er, når man møder på arbejde. Og det er lige så vigtigt at bruge sit intellekt på den her måde måske endda mere end det at sidde og forske i et meget svært stof. Men jeg mener jo også, jeg har med det vigtigste område at gøre. For børnene er vores fremtid. Jeg har valgt efter lyst og har derfor valgt storbyen og universitet fra. For jeg har aldrig kunnet lide at læse. Og jeg kunne aldrig finde på at bosætte mig i storbyen med al den larm og forurening, der er, fortæller 43-årige Scott Ramsey, der bor i den firlængede hvide gård med sin kone, Dorit Mahler Jensen, og deres to sønner på 13 og 17 år.

LÆS OGSÅ: Dårligt begavede kan blive hægtet af samfundet

Han forstår ikke, hvorfor folk bor i byerne, når de kan få det, han har her mellem markerne til en fjerdedel af prisen. Ifølge ham kunne mange flere af storbyens karrierefolk få et bedre liv, hvis de nytænkte det at pendle til arbejde med mulighed for at arbejde hjemmefra.

Han har gjort sig en masse tanker om børn, skolegang og intelligens. Han mener, at skolebørn skal inddeles efter deres faglige niveau i de enkelte fag, så man eksempelvis kunne gå i 3. klasse i matematik og i 1. klasse i engelsk. På den måde ville ingen af de højt begavede børn bruge timerne på at trille tommelfingre, og ingen af de mindre begavede ville have svært ved at følge med:

Det er det eneste tidspunkt i vores liv, hvor vi absolut skal være sammen med mennesker på samme alder. Men det skaber nogle dybe skel. For en del børn bliver tabt. Det er synd. Der er ikke noget værre end ikke at vide, hvad der foregår oppe på tavlen eller kede sig i timerne. Der er ingen grund til at lære et barn bogstaverne, hvis det allerede kan læse. Jeg er blevet uddannet til at være doven. De andre lærte nogle rutiner, men jeg lærte, at man ikke behøvede at øve sig.

Som barn kedede han sig i nogle af timerne, fordi han ikke fik udfordringer nok. Samtidig gad han ikke læse og lavede derfor sjældent lektier, men klarede sig ved hurtigt at skimme teksterne. Han har genfortalt romaner uden at have læst dem og scoret et 11-tal i hf-faget historie, hvor han kom op i Vietnamkrigen, som han ikke vidste meget om. Men fordi han under forberedelsen fandt en tabel med navne på amerikanske præsidenter og antal tropper og dødsfald, fik han overbevist læreren og censoren om, at han kunne sit kram. Men selvom en høj IQ kan være en fordel, er der også ulemper. For han fik aldrig opbygget den disciplin og rutine, der ligger i at læse lektier.

Jeg var en af dem, der fik dårligst karakter til matematikeksamen. For jeg fik ikke forklaret den grundlæggende del. For mig var løsningerne indlysende og logiske, og jeg ville hellere tale om alt det, der lå ud over basisviden. Men det blev tolket, som om jeg ikke kunne det grundlæggende. Matematik var ellers et af mine yndlingsfag.

Han er godt klar over, at et fåtal har lige så nemt ved at lære nyt. Han mener ligesom flere forskere, at der efterhånden stilles for store uddannelseskrav til visse job. Verden bliver mere kompleks, og derfor kan det være svært for dem i den anden ende af IQ-skalaen at begå sig i den moderne verden:

Den bedste mekaniker er ham, der kan høre, hvad der er galt med bilen. Ikke ham, der kan læse en masse vejledninger på engelsk og bestå en masse kurser. Den bedste jordemoder er heller ikke nødvendigvis hende, der får 10,5 i snit fra gymnasiet, lyder det fra Scott Ramsey, der uden erfaring selv har muret husets indervægge, bygget havens store drivhus og er i gang med at renovere køkken og badeværelse i den ene af gårdens længer en gård med kilometervis af udsigt over de sydsjællandske marker.

Men selvom han har en af landets højeste intelligenskvotienter og uden nogen erfaring kan mure, spartle og høvle, som havde han aldrig gjort andet, betegner han ikke sig selv som klog.

Min IQ betyder ikke, at jeg ved en masse om alt. Jeg har potentialet til det, men det kræver, at jeg vil udnytte det. IQ udtrykker kun proceshastigheden på computeren. Men for at blive til noget stort kræver det også, at der er noget på harddisken, fortæller Scott Ramsey.

Og apropos: Selvom frosten er sat ind sent i år, er Scott Ramsey bekymret for udbyttet. For vinterhveden blev også sået sent. Frø skal have de rette forhold, for at de kan spire og udvikle sig kan man sige på landmandssprog:

Men mon ikke det går. Planterne ser o.k. ud, lyder det fra Danmarks formentlig mest intelligente landmand og pædagog, mens han inspicerer de spæde skud mellem sine fingre.

TEMA: Kløften - Danmark er delt