Prøv avisen

Landmand: Tørken kommer til at koste mig 1,5 millioner kroner

”Den mark, jeg står i her, er gul tre uger før tid. Det betyder, at afgrøderne allerede nu er ved at modne af. På den her tid af året skulle kornet have gået mig til hoften, men er i stedet kun omkring 60 centimeter i højden. Det er tørken skyld i,” fortæller Lars Jonsson, der i år kan fejre 30-årsjubilæum som landmand. – Fotos: Leif Tuxen.

Rundt omkring i landet er de danske landmænd hårdt ramt af det varme sommervejr. Den minimale mængde regn i april, maj og juni har alvorlige konsekvenser for afgrøderne, og ifølge landmand Lars Jonsson er løbet nu kørt for årets høst

Som Dan Turell slog det fast i et digt tilbage i 1992: ”Der er så dejligt ude på landet. Det er der bare”. Men selvom der også er dejligt anno 2018, er alt dog ikke, som det skal være hos de danske landmænd og på deres marker. Det varme vejr, som i år foreløbig har budt på 37 sommerdage over 25 grader, har nærmest ingen regn efterladt sig. I store dele af landet er der derfor tørke.

”Omkring 20-25 mm regn er der faldet på de her kanter siden den 1. april,” som landmand Lars Jonsson konstaterer det.

Han står på en ud af sine adskillige marker ikke langt fra bygrænsen i den lille nordsjællandske by Lynge. Næsten ligegyldigt hvor man kigger, ser man marker, og Lars Jonsson ejer en stor del af dem. Noget er dog galt.

”Den mark, jeg står i her, er gul tre uger før tid. Det betyder, at afgrøderne allerede nu er ved at modne af. På den her tid af året skulle kornet have gået mig til hoften, men er i stedet kun omkring 60 centimeter i højden. Det er tørken skyld i,” fortæller han og bemærker, at han ikke har mulighed for at gøre brug af et vandingsanlæg, som man gør flere steder i Danmark, fordi der ikke bliver givet vandingstilladelse til det. Han fortsætter:

”Egentlig skulle jeg først have høstet marken her engang i midt-august, men jeg tør ikke vente længere end højst to uger mere. ”

Hans størrelse 46 i gummistøvle er plantet mellem vårbygstrået, hvis korn om nogle måneder formentlig skal bruges som foder og indgå som ingrediens i diverse øl. Men den minimale mængde vand i april, maj og juni har betydet, at både højde, størrelse og mængde er kraftigt minimeret.

”Akset, jeg står med her, mangler en tredjedel i højden. Det vil derfor sige, at antallet af kerner også er reduceret med en tredjedel. Derudover er der kun tre aks på hvert skud, hvor der nu skulle have været fem-otte stykker. Sådan ser det ud hele vejen rundt,” siger han.

Derfor er marken ikke nær så tætpakket, som den skulle have været, hvorfor Lars Jonsson kan vandre gennem sin mark uden at efterlade et spor efter sig.

”Når kornet ikke står så tæt, som det burde, resulterer det også i, at solens stråler i endnu højere grad kan nå ned og varme jordbunden, hvilket forårsager en højere fordampning, som igen efterlader endnu mindre væske, som kornet kan sluge og vokse af. Løbet er altså fuldstændig kørt for årets høst. Omvendt kan man sige, at der ikke er nogen fare for, at landmændene rundt omkring bliver sure, hvis nogen går rundt på deres marker, for i år efterlader man sig intet aftryk,” fortæller han med et smil på læben.

Et smil, som dog hurtigt forsvinder, da han efterfølgende forklarer om de økonomiske konsekvenser, som årets hede sommerdage kommer til at forårsage. For fire dage siden høstede han første portion vinterbyg, som gav tre ton korn pr. hektar, hvilket er fem ton under det forventede. Samme billede kommer ifølge Lars Jonsson til at tegne sig, når de resterende marker bliver høstet. Så når han om halvanden måneds tid skal gøre årets regnskab op, forventer han at få sig en noget lettere pengepung.

”Jeg forventer et samlet tab på 1,5 millioner kroner ud af en normal omsætning på seks millioner. Så det er en stor andel, jeg taber.”

Lars Jonsson kan i år fejre 30-årsjubilæum som landmand, og ser han tilbage på de mange år, skal han 26 år tilbage for at mindes en tid, hvor hans landbrug i samme grad var ramt af tørke.

”Det år kan måske sammenlignes med, hvor hårdt landbruget bliver ramt i år. Dengang havde vi været etableret i fire år, og det år var jeg nødt til at tage et deltidsjob som pedel i en børnehave for at få det til at løbe rundt herhjemme. Den dag i dag er jeg noget bedre polstret, både økonomisk og på maven, og der er heller ikke nogen fare for, at jeg skal dreje nøglen rundt,” slår han fast.

Humøret fejler intet, og begejstringen for at være landmand er da også intakt.

”Meget kan vi landmænd selv bestemme, men ikke hvordan vejret tager sig ud. Det er der på en måde også noget smukt over, og selvom jeg kan gå og være ærgerlig og frustreret over manglen på vand, så er det uforudsigelige også noget af det, der gør det fascinerende at være landmand,” siger Lars Jonsson.

”Akset, jeg står med her, mangler en tredjedel i højden. Det vil derfor sige, at antallet af kerner også er reduceret med en tredjedel. Derudover er der kun tre aks på hvert skud, hvor der nu skulle have været fem-otte stykker, ” siger han.