Landsret lemper straf for racisme til Rasmus Paludan

Landsret lemper straf for racisme til Rasmus Paludan
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Østre Landsret finder torsdag Rasmus Paludan skyldig i en straffesag om racistiske og forhånende udtalelser, men mildner straffen i forhold til byrettens dom.

Resultatet er tre måneders fængsel, som er blevet gjort betinget. Da sagen sidste sommer blev vurderet af Retten i Næstved, blev den ene af de tre måneder gjort ubetinget.

- Vi finder, det er en passende straf alt taget i betragtning.

Det siger retsformanden, landsdommer Jacob Waage, ved domsafsigelsen torsdag eftermiddag.

Adskillige betjente er placeret i og uden for retslokalet. Kun to tilhørere er mødt op.

Stifteren af partiet Stram Kurs slipper også på andre måder billigere i landsretten.

For eksempel frifindes den 39-årige advokat for anklagemyndighedens krav om, at han ikke må beskæftige sig med straffesager og sager om fri proces i tre år.

- Udtalelserne har ikke en karakter, som gør, at han mister sin værdighed, forklarer retsformanden om denne lempelse af dommen.

Desuden skal han betale en mindre godtgørelse til en somalisk kvinde, hvis ære han krænkede. 5.000 kroner skal han af med, mens byretten mente, at et passende beløb var 30.000 kroner.

Under en demonstration i København havde han påstået, at kvinden solgte sine ydelser på Istedgade.

Rasmus Paludan er dømt for forhånende udtalelser i fire tilfælde. I yderligere et forhold - hvor han talte på Folkemødet på Bornholm - er der sket frifindelse.

Forhånelserne var rettet mod muslimer, profeten Muhammed og grønlændere.

I sagen indgår også et par overtrædelser af færdselsloven. Her er konsekvensen ubetinget frakendelse af kørekortet i et år og en bøde på 8.500 kroner.

I retslokalet beder anklageren Paludan om at aflevere sit kørekort til hende. Men det har han ikke med sig, viser det sig.

Som resultat af den mildere dom skal statskassen betale sagens omkostninger, det vil sige salæret til forsvareren.

/ritzau/