Prøv avisen

Langballe får dom for racisme

Jesper Langballe (DF) skal betale 5000 kroner i bøde for at udtale sig æreskrænkende om muslimer Foto: Hanne Paludan Kristensen

Jesper Langballe (DF) skal betale 5000 kroner i bøde for at udtale sig æreskrænkende om muslimer

Den dom kan ikke vælte mig af pinden.

Det sagde Dansk Folkepartis Jesper Langballe kort efter, at han i Randers blev idømt 10 dagbøder a 500 kroner for at overtræde racismeparagraffen - 266b.

Han erkendte forinden blankt, at han havde formuleret sig Karl-Smart-agtigt og sarkastisk, da han i et indlæg i Berlingske Tidende i januar kommenterede et indlæg af samfundsdebattøren Lars Hedegaard.

Her skrev Langballe blandt andet, at Lars Hedegaard selvfølgelig ikke skulle have sagt, "at der er muslimske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel (de såkaldte æresdrab - og i øvrigt vender det blinde øje til onklers voldtægt".

Jesper Langballes advokat, Karoly Nemeth, afviste, at der var grundlag for en bødestraf, subsidiært en mindre bøde, men retten fandt ingen formildende omstændigheder, selv om forsvareren mente, at folketingsmedlemmer burde have en større frihed til at ytre sig end andre.

Jesper Langballes sagde blandt andet i retten, at han ikke orkede at køre en sag. Det fremgår af Langballes talepapir fra retten, som Dansk Folkeparti har lagt ud på partiets hjemmeside.

"Med denne paragraf og dens placering i straffeloven må jeg anses for at være dømt på forhånd. Et sådant cirkus agter jeg ikke at deltage i. Derfor tilstår jeg", siger Jesper Langballe og fortsætter:

"Strafbarhedskriteriet i §266b er altså alene om nogen føler sig "krænkede" eller "forhånede" - ikke om det er sandhed eller løgn".

Til januar skal retten på Frederiksberg tage stilling Lars Hedegaards udtalelser.

ritzau