Lola Jensen: Lange familierejser redder, hvad hverdagen risikerer at kvæle

Børnefamilier trækker stikket og tager på længere rejser i håbet om at genfinde nærheden, siger eksperter. Rejserne gør godt for familierne, men det kan være svært at vende hjem igen

Familievejleder Lola Jensen ser det som en modbevægelse til tidens stress og jag, når familier vælger at trække stikket og rejse langt væk i en periode. Det er af samme årsag, at tv-programmer som ”Bonderøven” og ”Kurs mod fjerne kyster” tiltrækker så mange seere, mener hun.
Familievejleder Lola Jensen ser det som en modbevægelse til tidens stress og jag, når familier vælger at trække stikket og rejse langt væk i en periode. Det er af samme årsag, at tv-programmer som ”Bonderøven” og ”Kurs mod fjerne kyster” tiltrækker så mange seere, mener hun. Foto: Nima Stock.

Tre måneder med rygsæk rundt i Thailand eller et halvt år i autocamper tværs gennem USA. Den slags rejser er ikke længere forbeholdt de få. I takt med at danskerne har fået flere penge mellem hænderne, er der også flere, der vælger at spendere store beløb på rejser, der varer længere end de traditionelle ferierejser.

Fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal mener, at der er flere basale årsager til, at det er blevet populært for danske børnefamilier at tage på længere eventyr. Ud over at flere har en økonomi, der tillader de lange rejser, er det i dag også trygt at rejse med mindre børn til mere eksotiske egne af verden, påpeger hun. Men derudover er det vores moderne livsstil, der spiller ind.

”Det handler om, at rigtig mange børnefamilier, for at få tilværelsen til at køre rundt, ikke har særligt meget tid til at være familie. Det skyldes blandt andet den måde, vores arbejdsliv er indrettet på. For nogle handler det også om, at hverdagen bliver så kvælende, at det der med at skulle stå op hver dag og gøre sin pligt bliver så surt, at man bare gerne vil væk og ud i verden og møde nye steder, nye mennesker og opleve noget andet,” siger hun og understreger, at der ikke nødvendigvis behøver at være noget negativt i at ”flygte” væk fra hverdagens trivialiteter.

En del mennesker ser også de oftest oversøiske rejser som nogle af de livsbegivenheder, de gerne vil have vinget af, når de en dag gør regnskab over det, de nåede i livet.

”Det er kendetegnende for det moderne menneske, at det vil så meget. Vi har ikke mindre tid, tværtimod, men vil mere, meget mere. Man vil træne mere, efteruddanne sig, skifte arbejde og så altså også på den her rejse, som man ser som en form for en gave til sig selv,” siger Birthe Linddal.

Fremtidsforskeren peger på, at der i de lange rejser udenlands også ligger en manifestation af, at man som familie rent faktisk ønsker at komme tættere på hinanden.

”Mange familier foretager sig ikke så mange ting sammen i hverdagen. På sådan en rejse kommer man tæt sammen. Man strander på en ø, får kollektivt dårlige maver, venter mange timer i lufthavnen – man gennemlever alting sammen, hvor forældre i hverdagen er vant til at uddelegere børnene til andre mange af døgnets timer.”

Familievejleder Lola Jensen ser det som en modbevægelse til tidens stress og jag, når familier vælger at trække stikket og rejse langt væk i en periode. Det er af samme årsag, at tv-programmer som ”Bonderøven” og ”Kurs mod fjerne kyster” tiltrækker så mange seere, mener hun. Her serveres det, som mange hungrer efter i bedste sendetid.

”Folk kan godt mærke, at den måde de lever på, måske ikke er helt rigtig. Når de rejser langt væk til eksotiske lande som familie, får de både nærværet og en større enkelhed ind i livet. Og det spejl, de ellers ser ind i hver dag, hvor det handler om at være helt perfekt, slipper man samtidig for,” siger hun.

Lola Jensen synes, det giver god mening at rejse væk, når man som familie ønsker at generobre nærheden til hinanden. Særligt fordi man derved kommer væk fra hverdagens sure pligter, som tit kan skygge for gode intentioner. Men det er dog værd at være opmærksom på, at det kan være svært at slutte rejsen.

”Det kan være dejligt at komme hjem, men der kan også godt opstå frustrationer, når man lige har opdaget, hvad livet også kan byde på, og man så ikke har mulighed for at lade det fortsætte. Men så kan det til gengæld være, at man har fundet ud af, hvad der er vigtigt for en, og så må man sørge for at få det ført ind i dagligdagen.”