Beboere er forundrede: Hvorfor skal Langeland huse kriminelle udlændinge?

Det er som at få smidt en spand koldt vand i hovedet, siger øens borgmester

Det nye Udrejsecenter Holmegaard ved Bagenkop på Sydlangeland. Placeringen af centret møder ingen begejstring fra Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), der gerne havde set familier komme til lokalsamfundet, men ikke kriminelle udlændinge. – Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.
Det nye Udrejsecenter Holmegaard ved Bagenkop på Sydlangeland. Placeringen af centret møder ingen begejstring fra Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), der gerne havde set familier komme til lokalsamfundet, men ikke kriminelle udlændinge. – Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

64-årige Anne Grete Thrane Nielsen har boet på Langeland hele sit liv. Sidste år gik hun på efterløn og vil nu gerne nyde øen i ro og mag. Men den ro er hun bange for bliver kompromitteret af det kommende udrejsecenter, som udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye (S) i går annoncerede, at regeringen nu vil oprette på Langeland.

”Jeg er meget stærkt imod, at vi skal have et udrejsecenter. Jeg tror, det kommer til at gå ud over turismen, og så er jeg sikker på, at det kan give noget ballade her på øen. Det kan også blive halvfarligt for øens unge mennesker, hvis de bliver nysgerrige og tager ud og ser, hvad det er for noget,” siger Anne Grete Thrane Nielsen.

Udrejsecentret skal placeres i havnebyen Bagenkop på det sydlige Langeland. Det er det tidligere asylcenter, Holmegård, der nu bliver til udrejsecentret, som skal huse omkring 130 personer, der lige nu bor på Udrejsecenter Kærshovedgård i Bording, der ligger ved Ikast i Midtjylland.

Det blev afgjort i 2018, at der skulle laves et nyt udrejsecenter på øen Lindholm for at afhjælpe noget af den utryghed, som borgerne omkring Kærshovedgård oplevede. Men da S-regeringen kom til, droppede man den idé og lovede, at man ville finde en ny placering. Det har man nu gjort, og det bliver billigere at have udrejsecentret på Langeland end på Lindholm, lyder det blandt andet fra regeringen.

De 130 personer, der skal flytte til Holmegård på Langeland, er personer, der er på tålt ophold samt udlændinge, der er udvist på grund af fare for statens sikkerhed eller som følge af kriminalitet. Personer på tålt ophold har altså ikke fået opholdstilladelse i Danmark, men kan ikke hjemsendes, da der ikke er garanti for deres sikkerhed i hjemlandet.

De fremtidige beboere på Udrejsecenter Holmegård kan komme og gå, som de vil, men de skal overholde opholds-, melde- og underretningspligten. Det vil sige, at de har pligt til at bo og overnatte på centret, men også kan tage på dagsture. Og hvis de ikke regner med at overnatte, skal de give besked i forvejen.

En af Holmegårdens kommende beboerne er den såkaldte ”øksemand”, der i 2011 blev idømt ti års fængsel og udvisning for at have angrebet Kurt Westergaard, der tegnede den famøse tegning af muslimernes profet Muhammed med en bombe i turbanen.

Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) har tidligere selv foreslået, at man kunne oprette et udrejsecenter på Langeland. Men det var til at huse familier og ikke kriminelle, understreger han. Og han er mildt sagt ikke glad for, at Langeland skal have afviste kriminelle asylansøgere boende.

”Kunne vi ikke have fået nogle andre end kriminelle herned, som vi som lokalsamfund kunne have været noget for? Det er som at få smidt en spand med koldt vand i hovedet. Nu får vi et problem sendt herned, som man ikke vil løse i de ressourcestærke kommuner,” siger han og tilføjer, at det nye udrejsecenter også kan frygtes at skade turismen, som er en væsentlig del af Langeland Kommunes økonomi og beskæftigelse.

”Hvorfor sende problemerne ud i landdistrikterne, der i forvejen har rigeligt at kæmpe med?” siger borgmesteren, der til gengæld har fuld tillid til kriminalforsorgens og Fyns Politis evne til at skabe tryghed i nærområdet.

Nær Ikast glæder man sig dog over, at man nu ikke længere står alene med udfordringen fra et udrejsecenter. Formanden for Bording Lokalråd, 79-årige Evald Asp, er på sit lokalsamfunds vegne glad for, at Udrejsecenter Kærshovedgård nu får færre beboere. Han mener, at det lille samfund har haft et urimeligt højt antal kriminelle udlændinge boende.

”Det bliver en stor aflastning for området her. Men hvis det betyder, at de 130 pladser bare bliver fyldt igen, er vi jo lige vidt,” siger han.

Til beboerne nær det kommende udrejsecenter på Langeland har Evald Asp derfor et godt råd:

”Sørg for at få dannet nogle samarbejdsgrupper med politiet og dem, der kommer til at arbejde på centret, hvor man kan have en åben og ærlig dialog om, hvad der sker.”

Den udmelding er Langeland-borgmester Tonni Hansen helt enig i, og han er derfor allerede i gang med at arrangere borgermøder med kriminalforsorgen og Fyns politi.

Udrejsecenter Holmegård ventes at være klar til brug i foråret eller først på sommeren i 2022.