Prøv avisen
Lægemangel

Langtidssygemeldt mor til to: Hvad gør jeg, når vores læge går på pension?

44-årige Henriette Flindt Madsen og hendes to børn lever med kroniske lidelser, som kræver hyppige besøg hos lægen. Men den landdækkende lægemangel gør det svært at få en tid, og når deres læge om lidt går på pension, kan familien risikere at skulle rejse langt for at få en konsultation. – Privatfoto.

44-årige Henriette Flindt Madsen er en af dem, der mærker konsekvenserne af den landsdækkende lægemangel. Både hun og hendes to børn lever med kroniske lidelser, der kræver mange lægebesøg, men det er ofte svært at få en tid, og når deres læge om lidt går på pension, kan de risikere at skulle rejse langt for en konsultation

Det sker cirka en gang hver anden uge. Og sådan har det været i en del år efterhånden.

Oftere end de fleste griber 44-årige Henriette Flindt Madsen fra Ishøj telefonen for at ringe til sin lokale, praktiserende læge. Det er blevet en del af hverdagen.

En gang imellem kan hendes henvendelse klares i røret, men for det meste er der brug for en konsultation på lægehuset – enten til hende selv eller til et af hendes to børn, som er henholdsvis 4 og 15 år. Alle tre lever de med lidelser, der gør, at de regelmæssigt har brug for at komme til undersøgelse eller behandling.

Selv lider Henriette Flindt Madsen af hoftedysplasi, og adskillige operationer efter en rygskade har givet hende kroniske smerter, som gør, at hun er langtidssygemeldt fra sit job som sosu-assistent. Og begge hendes børn har autisme. Den yngste, Henriette Flindt Madsens datter, i meget svær grad, samtidig med, at hun er født med en hjertefejl, der påvirker lungerne og gør hende meget syg i lange perioder.

”Vi bruger vores praktiserende læge til at få udskrevet antibiotika, til at få lyttet til lunger og til at vurdere, om vi skal en tur ind forbi Rigshospitalet for at få en akut behandling. Men også mine kroniske smerter og begge børns autisme kræver mange tider,” fortæller Henriette Flindt Madsen.

Men det er ikke let at komme til for tiden. Familiens læge har så mange patienter tilknyttet, at Henriette Flindt Madsen oplever, at det kan tage flere uger at få en tid, også selvom lægen gør, hvad han kan, for at få tid til patienterne, fortæller Henriette Flindt Madsen, der har oplevet, at hendes læge har været på arbejde helt indtil klokken 22 på en almindelig hverdag.

Københavns vestegn, hvor Ishøj ligger, er et af de steder i landet, som er meget hårdt ramt af den landsdækkende lægemangel, der betyder, at 70 procent af alle lægepraksisser i Danmark lige nu har lukket for tilgang. Og problemet vil fortsætte, vurderer Praktiserende Lægers Organisation (PLO), for 10 procent af de praktiserende læger er i dag over 65 år, og organisationen forventer derfor, at omkring en tredjedel af dem vil gå på pension inden for de næste 10 år, uden at det bliver muligt at finde en afløser.

Og det er netop, hvad Henriette Flindt Madsen frygter, der vil ske på hendes lægehus meget snart. For hendes læge er over 70 år, og ifølge Henriette Flindt Madsen fortsætter han mest af alt, fordi det ikke ser ud til, at der står en afløser parat til at tage over efter ham.

”Han ville være gået på pension allerede sidste sommer, men heldigvis for os, så valgte han at fortsætte. Men på et eller andet tidspunkt er han jo nødt til at holde op med at arbejde, også fordi han arbejder så hårdt. Det kan jo ikke blive ved, men hvad skal der så ske? Det er ikke ret sandsynligt, at vi kan blive tilknyttet en anden læge her i Ishøj, for de andre læger har også meget travlt og tager ikke nye patienter ind. Skal vi så til Taastrup, Hedehusene eller måske helt til Roskilde? Jeg har hverken kørekort eller bil, og offentlig transport er dyrt, når man er arbejdsløs og skal frem og tilbage så ofte, som vi er nødt til i vores familie. Det er heller ikke optimalt at sidde i et tog med et meget sygt barn,” siger Henriette Flindt Madsen.

Det er dog ikke kun den mulige lange afstand til en ny læge, som hun bekymrer sig om. For en læge er ikke kun en fagperson, der behandler smerter og sygdomme efter patientens behov. Det er også et menneske, som man kan betro sig til, når tilværelsen er svær.

”Det betyder rigtig meget for mig at være tilknyttet en læge, som jeg har tillid til. Det er vigtigt, at det er en, som kender min situation med både børnenes og min egen sygdom. En, som ved, at jeg ikke kan arbejde, og som kender de regler og de krav, som jeg skal leve op til på jobcenteret. Min læge her i Ishøj har været min tro støtte gennem mange år, som kun en lokal læge kan være det.”