Lars blev taget på sengen, da det væltede ind med hjælp til ukrainerne

På to døgn har Lars Groth fyldt carport og indkørsel op med tøj og sovegrej. Det skal snart hjælpe med at holde de ukrainske flygtninge varme rundt omkring i Europa

Et døgn efter et Facebook-opslag var Lars Groths carport fyldt med hundredvis af plasticsække med tøj, tæpper og sovegrej, som nu skal sendes til Ukraine. – Foto: Leif Tuxen.
Et døgn efter et Facebook-opslag var Lars Groths carport fyldt med hundredvis af plasticsække med tøj, tæpper og sovegrej, som nu skal sendes til Ukraine. – Foto: Leif Tuxen.

Imens den sidste kølige februarvind aer trækronerne på villavejen i Gentofte, stiller solen skarpt på Lars Groths carport fra en skyfri himmel. Her finder man hundredvis af plastiksække og indkøbsnet med tøj, tæpper og sovegrej. 

Lars Groth lavede lørdag formiddag et Facebook-opslag. Et døgn efter var carporten propfyldt med sække. To døgn efter led naboens indkørsel samme skæbne. 

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Nede bagerst i carporten hænger der et “Bevar Ukraine”-skilt halvanden meter over jorden, nu dækket af tøj. Forventningen var, at indsamlingen ville fylde op til skiltet. Måske skulle bilen lige flyttes. 

“Nu har jeg flyttet cyklerne, bilen holder ude på vejen, sækkene er langt over skiltet, og jeg har annekteret naboens indkørsel med et festtelt. Det er sket på to døgn. Naboen på den anden side har også en carport, jeg gerne må låne, men jeg håber også, at det snart køres afsted. Det luner ikke meget her,” siger Lars Groth, der er taget hjem fra arbejdet hos Boliga for at vise lagret frem. 

Weekenden har budt på et overvældende antal besøg fra hjælpsomme borgere, og han når ikke at opsummere de travle dage, før endnu et bidrag på to sække lægges oveni. Ida Urup fra Virum har set opslaget på Facebook og er kommet forbi med frakker og trøjer.

“En stor, god herrefrakke kan også sagtens blive til en dyne,” påpeger Lars Groth. 

Gentofteborgeren, der er født på Færøerne og opvokset i Aarhus, brugte en del af sin ungdom i tidligere sovjetrepublikker som Estland, Litauen og Belarus. Det er erfaringen og netværket derfra, som har inspireret og hjulpet Lars med at igangsætte indsamlingen. Faktisk har han siden annekteringen af Krim i 2014 stillet sin carport og tid til rådighed. Han har altså længe haft øje for ofrene i Ukraine. 

“Jeg har ikke været derovre. Jeg kan bare se, at der er mennesker, der er i nød. Man kan jo selv prøve at tage en nat uden madras og dyne og se, hvordan det går. For mange er det blevet hverdag nu. Hvis det her er det lille offer, jeg skal gøre for at kunne hjælpe, så gør jeg det rigtig gerne,” siger Lars Groth. 

“Jeg fandt lige nogle sko, jeg aldrig har brugt. Det er et godt initiativ,” siger Susanne, en kvinde, der ligesom flere andre bruger den flotte dag til at spæde til det store tøjlager.

Udover utallige danskere har også russere ifølge Lars Groth været forbi og vise deres sympati og ulykke over krigen. Han glæder sig til snart at få sendt tingene afsted, så de kan gøre en forskel menneskerne på flugt.

“Jeg gør det her fordi jeg er helt overbevist om, at der er nogle mennesker, der bliver glade. Det vil jeg gerne hjælpe til, det koster ikke mig noget - eller ikke særlig meget i hvert fald,” siger Lars Groth.