Lars Løkke Rasmussen: Moderaterne skal ikke bare være den lille hjælper

Lars Løkke Rasmussen er grundlovsdag klar til omsider at stifte sit parti, Moderaterne. Men hvad kan partiet egentlig tilbyde vælgerne, som de ikke allerede kan få hos 12 andre partier?

Lars Løkke Rasmussen.
Lars Løkke Rasmussen. . Foto: Leif Tuxen. .

Folketingsmedlem Lars Løkke Rasmussen, på grundlovsdag den 5. juni holder du og cirka 500 andre i Vejle et stiftende møde for partiet Moderaterne. Vælgerne har i forvejen allerede 12 partier i Folketinget at vælge mellem. Hvorfor har de brug for et 13.?

Jamen, det kan da også være, vi kan undvære nogle af de andre.

Hvad er det, Moderaterne kan give, som vælgerne ikke kan få fra de øvrige partier?

Nogle helt konkrete, dybe forslag til nødvendige forandringer af det danske samfund, så det bliver robust for fremtiden. Plus en parlamentarisk forståelse af, at det kun lader sig gøre, hvis man undlader at tænke rødt-blåt, men tænker lilla og samarbejde i stedet. Det findes ingen andre steder.

Du lægger meget vægt på at få det politiske samarbejde hen over midten til at fungere. Hvad får vælgerne ud af at stemme på jer, hvis I ved valget ikke bliver tungen på vægtskålen mellem blokkene, som du drømmer om?

Vores mission er ikke bare at formidle et samarbejde hen over midten. Vi vil ikke bare være den lille hjælper, som hjælper folk med at lægge krav og modkrav sammen i en bunke og dividere med to. Vi vil være der i egen ret, vi vil insistere på at sætte det lange lys på, og på at komme med forslag, som virker i virkeligheden. Så uanset hvad, vil det være et parti med offensive bud på en sundhedsreform, der får de nære sundhedsinstitutioner til at køre bedre med et frigjort personale.

Et af de dårligste eksempler på samarbejde over midten var SV-regeringen, der regerede i 11 måneder i 1978. Hvad får dig til at tro, at et sådant samarbejde ville gå bedre i dag?

Jamen, SV-regeringen var født af nød i en krise. Det her er en ambition om, inden krisen rammer, at enes om en bred offensiv dagsorden.

Partiet har været et par år undervejs. Hvorfor har det taget så lang tid?

Det er der rigtig mange grunde til, men en er, at vi vil undgå at begå fejl, andre partistiftere har begået ved hurtigt og uforberedt at smide et slogan op på væggen, sætte nogle folk sammen og tro, at det har bæreevne. Vi har brugt meget tid på at tale med folk for lidt firkantet sagt at få de rigtige til at blive og de forkerte til at gå igen.

Du holdt tale ved Folketingets afslutningsdebat, for første gang som leder af Moderaterne, men ikke en af dine folketingskolleger havde kommentarer til din tale. Hvordan tolker du det?

En mulighed er selvfølgelig, at jeg sagde noget, der ikke havde nogen interesse eller relevans. Det var jo det samme ved åbningsdebatten i efteråret, men jeg havde dog den glæde, at i modsætning til dengang blev statsministeren og hørte, hvad jeg sagde og tog noget af det med i sin replik.

Prøv at høre her: Der er jo ingen af de etablerede politiske partier, som snævert har en interesse i, at det her bliver en succes. Derfor kan det være, at nogen stadig sidder og tænker, at hvis vi lader være med at tale om det, kan det være, at det går væk. Det er vel taktikken, men den kommer ikke til at lykkes, for der er en kæmpe lydhørhed ude i befolkningen for det med at lade den fornuftige stemme råde.

Politik har fyldt meget i dit liv. Hvad læser du, når du ikke beskæftiger dig med politik?

Lige nu er jeg i gang med at læse Leif Davidsens nye roman "Lenins bodyguard". Jeg går en tur med min hund, cykler lidt og prøver at passe lidt bedre på mig selv, men jeg har ikke så meget fritid, vel? Leif Davidsens bog er fascinerende, specielt i den fuldstændig utilsigtede sammenhæng med, hvad der nu forgår i Ukraine. Jeg var sammen med ham forleden, da han holdt et fænomenalt indlæg og satte Putin ind i en historisk ramme tilbage fra Lenin og Stalin. Det var en interessant kommentar ind i nutiden.