Laura Rosenvinge (S) vil ikke overlade køn- og seksualundervisningen til forældrene

Politisk ordfører og medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet, Laura Rosenvinge (S), tør ikke overlade det til forældre at opdrage deres børn til, at der ikke findes normalitet, hvad køn og seksualitet angår

Laura Rosenvinge (S) vil ikke overlade køn- og seksualundervisningen til forældrene
Foto: Københavns Kommune.

I en artikel i Berlingske om Normstormerne - det er en organisation, som tilbyder at undervise folkeskoleklasser i normkritik i forbindelse med køn og seksualitet - siger Socialdemokratiets politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation Laura Rosenvinge:

"Når det handler om at opdrage vores børn til, at der ikke findes normalitet, hvad køn og seksualitet angår, og at det er okay at være den, man er, så er det for vigtig en opgave bare at overlade til forældrene. Det er folkeskolens opgave. Jeg tør ikke bare overlade den opgave til forældrene."

Hvorfor tør du ikke overlade den opgave til forældre, Laura Rosenvinge?

Det er mange ting, vi ikke overlader til forældre i den danske folkeskole. Vi vil jo gerne sørge for, at den er så stærk, at den skaber rum for, at alle kan være den, de er. Og jeg synes, det er en rigtig vigtig opgave, at vores børn og unge kender de forskellige køn og seksualiteter og ved, at de kan være dem, de gerne vil være.

Normstormernes formål er at bidrage til en mere LGBTI+inkluderende skole (LGBTI er en forkortelse af Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersex, red.). Lyder det ikke mere som ideologi end oplysning?

Jeg mener ikke, at det er en ideologi at lære børn, at der også er noget, der hedder nonbinær (kønsidentitet, som betegner personer, der ikke identificerer sig som mand eller kvinde, red.).

Mener du , at forældre generelt ikke er i stand til at opfostre deres børn?

Generelt er et stort spørgsmål. Det ved jeg ikke nok om de danske forældre til at kunne svare på. Men jeg synes, det her er så kernevigtig en opgave, at jeg ikke bare tør lade det være op til den enkelte forælder. Der kan sikkert være forældre derude, som er rigtigt gode til at oplyse deres børn om køn og seksualitet, men det er ikke alle. Derfor er det vigtigt, at vi alle får en fælles forståelse. Og det er det, vi har mulighed for i folkeskolen.

Skal ikke-statslige organisationer som Normstormerne ind i folkeskolen og undervise i deres kæpheste?

Det er vigtigt at slå en streg under, at Normstormerne er en del af Åben Skole-tilbud, så skolerne selv kan vælge, om de vil have dem ud. Man bruger også Sex og Samfund i uge Sex, og selvfølgelig skal skolerne benytte nogle af de organisationer, der ved enormt meget om det her.

Du er ikke bange for, at man fylder folkeskolen med partsindlæg?

Nej, det er jeg ikke. For når det kommer til at udfordre den gældende norm om, at der kun er to køn og kun hetero- og homoseksualitet, synes jeg, det er meget fint, at der kommer eksperter på området og fortæller om det.

Ville det være bedre, hvis seksualundervisning var et fast fag på skoleskemaet, så man ikke shopper rundt?

I den ideelle verden havde vi ikke brug for de ikke-statslige organisationer til at lave seksualitetsundervisning. Lærerne har bare endnu ikke på deres uddannelse fået obligatorisk undervisning i, hvordan man inkluderer køn og normer og seksualitet.

Hvis du havde børn, mener du så ikke, at du ville være den bedste til at opdrage dem?

Lige præcis hvad angår køn, seksualitet og normer tror jeg faktisk, at der vil være nogen, der på en mere pædagogisk måde bedst ville kunne inkludere børnene. Og vi ved, at der er enormt mange nonbinære og transkønnede børn derude, som ikke føler sig inkluderet i den danske folkeskole. 

Der er nogle, der synes, det klinger DDR-agtigt, at staten skal tage sig af børnenes opdragelse?

Det er jo ikke DDR-tilstande, jeg mener, vi skal have. Men jeg mener, at vores alment dannende folkeskole skal være - ja, alment dannende og stille alle børn lige. Det har været socialdemokratisk kernepolitik i mange år.