Polsk frihedsikon efterlyser nye løsninger

Til november er det 30 år siden, at jerntæppet mellem Øst- og Vesteuropa gik i opløsning. Murens Fald er temaet for årets kulturhistoriske festival i København, Golden Days, der blev åbnet af den tidligere polske præsident Lech Walesa

Der var mere politisk talkshow end højtidelig festtale over det, da Lech Walesa, den tidligere fagforeningsleder og demokratiforkæmper, i fredags åbnede kulturfestivalen Golden Days 2019 i København. Lech Walesa var Polens første præsident efter kommunismens fald i 1990-1995, men tabte siden to valg. Sidste gang, i 2000, fik han blot én procent af stemmerne. –
Der var mere politisk talkshow end højtidelig festtale over det, da Lech Walesa, den tidligere fagforeningsleder og demokratiforkæmper, i fredags åbnede kulturfestivalen Golden Days 2019 i København. Lech Walesa var Polens første præsident efter kommunismens fald i 1990-1995, men tabte siden to valg. Sidste gang, i 2000, fik han blot én procent af stemmerne. – . Foto: Lars Møller/Ritzau Scanpix.

Først kom kronprinsesse Mary, og forsamlingen rejste sig stilfærdigt op. Så kom Lech Walesa, og det eneste, der manglede var, at folk trampede i gulvet af begejstring. Den 75-årige tidligere elektriker, fagforeningsleder, polske præsident og modtager af Nobels Fredspris blev budt velkommen med stående klapsalver, mens han som en anden rockstjerne iført gule briller og T-shirt under jakken indtog Københavns Universitets knap 200 år gamle festsal på Vor Frue Plads.

”Dzikuj, dzikuj,” (tak, tak) lød det på polsk fra en storsmilende Lech Walesa, mens han fandt sig til rette i den armstol, der var sat frem foran festsalens talerstol med den græske tekst i guldbogstaver: ”I ånd og sandhed” – et citat fra Johannesevangeliet (4,23-24).

Den tidligere polske præsident – som stadig ynder at blive tiltalt ”præsident”, selvom embedet sluttede i 1995 – var i København for at åbne den kulturhistoriske festival Golden Days, der i år har Murens Fald som tema.

Til november er det 30 år siden, at Berlinmuren faldt i 1989, og de kommunistiske regimer i Østeuropa krakelerede. Ikke mindst takket være Lech Walesa, der ni år forinden havde grundlagt den første uafhængige fagforening i Sovjetblokken og med stort personligt mod kæmpede for frihed i Polen.

”Skæbnen har været mig nådig og givet mig mulighed for at stå forrest i en stor kamp,” indledte Lech Walesa sin tale, da roen igen havde sænket sig over de omkring 200 deltagere i åbningskon-ferencen for Golden Days 2019.

”Vores generation fik to store opgaver af skæbnen. Vi løste den ene: at rydde forhindringerne af vejen for en videre udvikling,” sagde han med henvisningen til, at det lykkedes at fjerne de kommunistiske regimer i Østeuropa

Den anden opgave, lod han forstå, at opbygge og styrke demokratiet, er det derimod ikke gået lige så godt med at få løst. Som i en række af sine interviews og øvrige taler gennem de seneste år efterlyste han løsninger på nutidens store problemer.

”Vi var virkelig gode til at nedbryde systemet. Nu kunne jeg godt tænke mig, at vi i fællesskab fandt nogle løsninger. Tre løsninger på tre store udfordringer,” sagde Lech Walesa.

En af udfordringerne er efter hans vurdering den dalende respekt for demokratiet og retsstaten, som et blik på hans grå T-shirt også afslører. ”Konstytucja” (forfatning) står der med store bogstaver – en åbenlys protest mod den siddende polske regering, som ifølge Lech Walesa underløber landets demokratiske rettigheder. T-shirten er blevet et omvandrende manifest for Walesa. Han bar den – eller en af utallige tilsvarende – til begravelsen af den tidligere amerikanske præsident George H.W. Bush i december sidste år. Han bar den til sin datters bryllup for nogle uger siden. Og igen på Københavns Universitet i fredags.

”Jeg lærte engang, at demokrati betød, at flertallet havde ret, men i dag er det ikke engang flertallet, der deltager i valgene. Og det bliver værre og værre. Snart er det nok sådan, at det kun er dem, der selv er opstillet, der stemmer,” sagde Lech Walesa til stor munterhed for salen.

Det polske frihedsikon, der i 1990 blev Polens første præsident efter den kommunistiske æra, bekymrer sig også over den dalende opbakning til EU og efterlyser ”en reparation” af unionen uden dog at komme nærmere ind på, hvad det vil sige. Blot opfordrer han til, at det sker i fællesskab og åben dialog.

”Ingen generation har fået en chance som vores med fred, velfærd og udvikling. Hvis bare vi vil, bliver verden en smuk verden,” understregede han.

Og fortsatte med at bringe smilene frem hos den lydhøre forsamling med personlige anekdoter. Blandt andet om, hvordan han driller den sidste sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov, når de mødes.

”Vi er gode venner. Han er et godt og ordentligt menneske. Jeg aner ikke, hvordan det gik til, at han blev valgt som leder af Sovjetunionen,” sagde Lech Walesa og lo.