Prøv avisen

Legestue hitter hos fædre på barsel

Legestue for barslende fædre er populært. Her er vi i Fars Legestue på Nørrebro i København. Foto: Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

I Fars Legestue i København og Aarhus mødes mænd for at lege og hygge sig med deres babyer

Opskriften er simpel. Man tager et stort lokale, fæstner en sansegynge til loftet, smider en kæmpestor madras og får en sundhedsplejerske til at møde op i en time, og så har man succesen Fars Legestue.

Konceptet findes fire steder i København og ét sted i Aarhus, og samtlige legestuer er velbesøgte af fædre på barsel med deres småbørn.

LÆS OGSÅ: Forskere roser idé om mere barsel til mænd

I Aarhus er det pædagog Michael Jeppesen, der hver torsdag mellem klokken 12 og 14 sætter kaffe på kanden til de fremmødte fædre og spreder legetøj ud på gulvet til de små.

Han er ikke i tvivl om, hvorfor legestuen hitter blandt fædrene.

Fars Legestue er hyggeligt, uformelt og vigtigst af alt, så er det uforpligtende. Jeg kunne sagtens lave hundrede forskellige pædagogiske forløb, men det gider mændene ikke. De vil bare gerne komme her og hygge sig, siger Michael Jeppesen.

Selvom flere og flere mænd vælger at holde barsel, bliver de sjældent hjemme længere end en måneds tid, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Hvor mødre i gennemsnit holder 314 dages barsel, bliver fædrene i gennemsnit kun hjemme i 28 dage for at tage sig af den lille.

At legestuer er populære blandt de mænd, der vælger at gå hjemme på barsel, er udtryk for, at mænd er ved at udvikle noget nyt, som vi ikke har set før, siger Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet i København. Han har gennem flere år forsket i fædre og har i forbindelse med sit arbejde besøgt legestuerne.

Det er jo aldrig sket før i menneskets historie, at mænd tager sig af spædbørn. I den forbindelse er der brug for noget, som kan styrke mændene, og det kan Fars Legestue. Legestuerne er miljøer, hvor mændene har mulighed for at erobre den nye del af deres måde at være mænd på, nemlig som omsorgsfulde spædbørnsfædre, siger Svend Aage Madsen.

Ifølge ham vil der i fremtiden opstå flere måder, hvorpå fædre er sammen. For ligesom mødrene finder sammen uden for de organiserede mødregrupper, er tendensen, at mænd også arrangerer ture på eget initiativ.

Fars Legestue drives af enten kommunerne eller er støttet af fonde og projektmidler.