Legetøj med handicap - også til raske børn

Handicappede bamser og alvorligt syge dukker kan ikke bare hjælpe syge, men også raske børn

En nuttet elg i rollator og en plysblød bamse i kørestol. Handicappede og alvorligt syge børn kan finde legetøj at spejle sig i i ny legetøjsbutik på nettet. -- Foto fra www.legetoejmedhandicap.dk.
En nuttet elg i rollator og en plysblød bamse i kørestol. Handicappede og alvorligt syge børn kan finde legetøj at spejle sig i i ny legetøjsbutik på nettet. -- Foto fra www.legetoejmedhandicap.dk.

En barbie i kørestol, en bjørn med benskinne og en dukke i kemoterapi. Det er ikke den slags legetøj, der står mest af på butikkernes hylder. Og det er en skam, lyder det fra Stine Malte, kvinden bag netbutikken "Legetøj med handicap".

Bamser og dukker med handicap eller alvorlig sygdom giver nemlig ikke bare handicappede og syge børn mulighed for at identificere sig med deres legetøj, men kan også give raske børn et indblik i en ellers lukket verden.

Stine Malte åbnede i sin tid netbutikken med det handicappede legetøj, fordi hun var godt træt af, at det ikke var muligt at opdrive et stykke legetøj, der kunne vise det syge barns virkelighed. Idéen var at give børnene en mulighed for at identificere sig med legetøjet og hjælpe dem til at bringe hverdagens oplevelser over i legens univers. Legetøjet skulle samtidig kunne bruges som en god "åbner" i forhold til en snak om handicap med de voksne som for eksempel: "Hvordan har dukken i kørestolen det i dag?".

I dag byder den lille netbutik på et bredt sortiment med alt fra blinde plysbjørne med førerhunde til hjælpemidler som krykker og kørestole i nøjagtige miniatureudgaver.

Men de handicappede teddybjørne og kræftsyge dukkebørn kan altså også bruges af helt almindelige, raske børn, mener Stine Malte. I Danmark kan handicap nemlig være næsten usynligt i både medier og omgivelser, mener butikkens ejer. Det betyder, at handicap og sygdom let bliver svært at forholde sig til, og så opstår der hurtigt tabuer og berøringsangst. Her kan bamser, dukker og figurer med handicap fungere som isbrydere og lære raske børn – og deres voksne – mere om, hvordan det er at leve med handicap og funktionsnedsættelser, lyder det fra Stine Malte.

Se mere på: www.legetoejmedhandicap.dk.

bech-jessen@k.dk