Legetøjsdims mod stress er symptom på tiden

Fidget Spinners er en perfekt metafor på nutidens overskematiserede, overstimulerede børn, lyder kritik af den populære legetøjsdille, der oprindelig var tiltænkt personer med diagnosen ADHD

Fidget Spinners er oprindeligt blevet udviklet til afhjælpe stress og angst og har særligt været rettet mod personer med ADHD. Til trods for sit oprindelige formål har Fidget Spinnners vist sig at blive dette års helt store, nye legetøjsdille – først i USA og nu også i Danmark.
Fidget Spinners er oprindeligt blevet udviklet til afhjælpe stress og angst og har særligt været rettet mod personer med ADHD. Til trods for sit oprindelige formål har Fidget Spinnners vist sig at blive dette års helt store, nye legetøjsdille – først i USA og nu også i Danmark. Foto: Carlos Osorio/AP/Ritzau.

”Slut med rastløshed”. Sådan lyder sloganet bag forårets og sommerens helt store dille i landets skolegårde, de såkaldte Fidget Spinners. En Fidget Spinner er en lille propellignende plastikgenstand, der placeres imellem to fingre og sættes til at dreje hurtigt rundt.

Fidget Spinners er oprindeligt blevet udviklet til afhjælpe stress og angst og har særligt været rettet mod personer med ADHD. Til trods for sit oprindelige formål har Fidget Spinnners vist sig at blive dette års helt store, nye legetøjsdille – først i USA og nu også i Danmark.

På Pilehaveskolen i Vallensbæk har lærer Søs Irini Armyrantis ikke kun mødt Fidget Spinners i frikvartererne, men også under undervisningen i klasselokalerne, hvor børn fra alt fra 1. til 7. klasse har haft den nye plasticdille med. Ifølge læreren argumenterer flere af eleverne for brugen af en Fidget Spinner under undervisningen med, at det skaber fokus og hjælper på uro i kroppen. Men Søs Irini Armyrantis oplever legetøjet som forstyrrende.

”Mange af de forældre, der giver deres barn en Fidget Spinner med i skolen, ved godt, at deres barn ikke er et inklusionsbarn med opmærksomhedsforstyrrelser, og som derfor kan have god gavn af at have noget at dimse med. Og så bliver det lidt noget pjat, for det kan ikke være rigtigt, at en tredjedel af klassen sidder med et stykke legetøj mellem fingrene i undervisningen,” siger Søs Irini Armyrantis.

Ifølge hende handler det nærmere om et konstant behov for underholdning.

”Jeg tror, at det taler ind i, at der er flere og flere børn, der har et underholdningsbehov og har svært ved at holde opmærksomhed på noget, hvis det ikke er underholdende. Hvis skolen ikke er underholdende, hvis det, lærerne forklarer, materialet eller gruppearbejdet ikke øjeblikkeligt er underholdende, er det for nogen svært at holde fokus i mere end et par minutter. Så begynder man at sidde og dimse, og det er der, at man nu tager legetøjet, Fidget Spinners, i brug,” siger udskolingslæreren.

At Fidget Spinners er slået igennem, fortæller noget om vores tid, og hvordan børn har det i dag, mener lege- og legetøjsforsker Jørn Martin Steenhold.

”Fidget Spinners’ eneste formål er at abstrahere og afstresse. Det er egentlig ikke et specielt godt stykke legetøj, men den afstressende funktion er noget, børn i dag har brug for, og den afleder deres opmærksomhed fra mobil- telefoner, iPads og den stress, det digitale liv medfører. Børn er mange gange stressede i deres hverdag på grund af den behandling, man udsætter dem for i dag. De går i skole i lang tid og har ikke så store muligheder for at være spontane og gøre, hvad der passer dem bedst. Det er derfor, at Fidget Spinners er blevet sådan en stor succes – det er egentlig bare en nonsens-spiral, men som kan få børn til at slappe af,” siger Jørn Martin Steenhold.

Ifølge lege- og legetøjsforskeren adskiller Fidget Spinners sig på ét bestemt punkt fra andet ældre, ikke-digitalt legetøj, man ellers kunne sammenligne det med.

”Med snurretoppen var der noget, der gik på, at man skulle være smidig med pisken for at kunne få den til at køre. Man skulle lære det først, for den skulle rulles ordentligt op for at kunne køre, men Fidget Spinneren kan alle få til at køre. Den kræver ikke noget, men gør det af sig selv. Det er i dag, hvor meget er digitaliseret, en generel ting, og så generel, at små børn i dag knap nok kan bruge deres motorik til de ting, der ikke er digitaliseret, og det er et problem,” siger Jørn Martin Steenhold.

Også i udlandet bliver Fidget Spinners betragtet som et symptom på tiden.

”Fidget Spinneren er intet andet end nervøs energi, gengivet i plastic og stål, en perfekt metafor på nutidens overskematiserede, overstimulerede børn, der søger efter en vej til at koble af mellem jujitsu-timer, klarinet-undervisning og ekstra- undervisning,” skrev New York Times om den nye dille tidligere på måneden.