Lektor i biologi: Vi overser hygiejne i kamp mod corona

Man bekæmper ikke en sygdom ved at teste og isolere folk, men ved at styrke bevidstheden om basal hygiejne, lyder det fra Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet

Det er et kedeligt at foreslå forebyggelse og fokus på hygiejne. Men kolera har man ikke bekæmpet ved at teste og isolere folk, påpeger lektor i medicinalbiologi Peter Kamp Busk. – Foto: Roskilde Universitet og Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Det er et kedeligt at foreslå forebyggelse og fokus på hygiejne. Men kolera har man ikke bekæmpet ved at teste og isolere folk, påpeger lektor i medicinalbiologi Peter Kamp Busk. – Foto: Roskilde Universitet og Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Regeringens nye, udvidede teststrategi lægger op til massetest af den danske befolkning. Men det er dyrt og urealistisk, vurderer Peter Kamp Busk, der er lektor i medicinalbiologi ved Roskilde Universitet og ekspert i virustest. Han mener, at vi har overset et helt basalt og billigt våben i kampen mod corona. Vi kan nemlig komme langt ved at lære befolkningen om basal hygiejne, siger han.

Du mener, at man bør undervise folk i basal coronahygiejne, men er vi ikke allerede ret godt med?

Der er en masse ting, vi kan se, at folk gør forkert. De færreste ved, hvordan man effektivt vasker hænder, hvordan man holder afstand på de smalle steder i supermarkederne eller bruger mundbind korrekt. I foråret fik de små børn røde hænder af at vaske dem hele tiden – men så vasker de dem jo for meget og forkert. Det er et eksempel på, at der bliver sendt instrukser ud, men uden undervisning i det.

Det er kedeligt at foreslå forebyggelse og fokus på hygiejne. Men kolera har man ikke bekæmpet ved at teste og isolere folk. Det har man gjort ved at forbedre kloaksystemet. Før den spanske syge spyttede man på gulvet og nøs lige ud i luften. Det lyder jo helt forkert nutildags, men det lærte vi først efter 1920. Nu kan vi opgradere det et niveau mere og undgå coronavirus.

Hvordan skal det foregå i praksis?

Man bør sende sundhedsprofessionelle, som er i stand til at håndtere virussituationer, ud og undervise i coronahygiejne.

Vi kan se på vores studerende på universitetet, at vi kan lære dem kompliceret hygiejne til sterilt laboratoriearbejde på ganske kort tid. Det handler om, at man forstår reglerne gennem praktisk undervisning. Ligesom på et brandkursus. Man kan undervise på skoler og universiteter, hvor folk alligevel er samlet til undervisning, men også tilbyde kurser i kommunalt regi og på arbejdspladser. Det vil tage tid, men vi har også haft pandemien og testet for virus i et år nu.

Vil der ikke være mange, som alligevel slækker på hygiejnen?

Der vil selvfølgelig være miljøer, hvor man ikke vil holde hygiejnen. Men så kan man have fokus på de miljøer med testning og opsporing og isolation. Lige nu er folk trætte af nedlukningen og slækker på retningslinjerne, fordi de er skærpede alle steder. Hvis man har et system, hvor man fokuserer på områder, hvor smitten er størst, så bliver der kun lagt pres på, når det er nødvendigt.

Coronahygiejne er ikke til at regne ud, hvis man ikke ved det, men når man ved det, kan det holde smitten på afstand, og det kan måske være motiverende.

Selvom alle bliver gode til at holde coronahygiejne, så er det vel stadig nødvendigt med test, smitteopsporing og isolation?

Ja. Vi slipper ikke for testning. Men man kan nøjes med målrettet testning i områder, hvor der er smitteudbrud.