Lektor: Kommunalvalget er mindre dramatisk end man tror

Ifølge lektor i politik og forvaltning ved RUC er forhandlingerne efter kommunalvalget ofte udramatiske.

67,2 procent stemte til kommunalvalget 2021. I de fleste kommuner plejer den efterfølgende forhandlingsproces at gå nogenlunde gnidningsfrit ifølge lektor for politik og forvaltning Flemming Juul Christiansen.
67,2 procent stemte til kommunalvalget 2021. I de fleste kommuner plejer den efterfølgende forhandlingsproces at gå nogenlunde gnidningsfrit ifølge lektor for politik og forvaltning Flemming Juul Christiansen. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix.

I kølvandet på valgdagen tirsdag har der været flere forhandlingsdramaer om borgmesterposten.

Senest så man i Egedal Kommune, at den siddende borgmester Karsten Søndergaard (V) alligevel ikke fik opbakning, selv om det var udmeldingen kort efter valgdagen.

I stedet kunne TV 2 fredag morgen meddele, at Vicky Holst Rasmussen (S) står til at blive borgmester fra årsskiftet på baggrund af en konstituering mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, De Konservative og lokallisten Ny Egedal.

Forhandlingerne efter valgdagen kan ofte fremstå dramatiske. Men det er ikke tilfældet i de fleste kommuner, vurderer lektor i politik og forvaltning på Roskilde Universitet (RUC) Flemming Juul Christiansen.

- De fleste steder foregår forhandlingerne relativt udramatisk.

- Indimellem kan der være spring, men som regel er det den største blok og det største parti, der får borgmesterposten, og mange steder ser man ofte brede konstitueringer.

- Der opstår ofte et bredt samarbejde, hvor de fleste bliver nogenlunde tilfreds med resultatet, siger Flemming Juul Christiansen.

For at understrege sin pointe fremhæver han Socialdemokratiet, som trods modgang stadig er det parti, som står til at få flest borgmestre.

- Socialdemokratiet har stort set fået samme antal borgmesterposter som sidst.

- Det er stadig det største parti mange steder, og så besidder de ofte den midterste position, og det er hovedforklaringen på deres succes, siger han.

En anden opsigtsvækkende forhandlingssag fandt sted i Albertslund Kommune dagen efter valgdagen.

Ifølge TV 2 blev SF, De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten onsdag aften enige om at gøre SF'eren Vivi Nør Jacobsen til borgmester.

Kort efter kunne Vivi Nør Jacobsen meddele, at hun havde snydt de andre partier og i stedet underskrevet en aftale med Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Samme aften gik Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten i alliance og tilbød deres støtte til socialdemokraten Steen Christiansen, som i øjeblikket står til at overtage borgmesterkæden.

Forløbet, der varede lidt over to timer, er usædvanligt. Men Flemming Juul Christiansen vil ikke gå så vidt som at kalde det et vælgerkup.

- Vælgerkup er et ledet ord.

- Aftalen er bare et stykke papir. Det er en hensigtserklæring om, hvad man kunne tænke sig at gøre, så på den måde er det ikke mere bindende end det, siger han.

Han påpeger dog, at det kan skabe gnidninger i partiernes samarbejde.

- Når folk går bag om ryggen på hinanden, skaber det ofte mistillid, og det er sjældent befordrende for et godt samarbejde.

Flere aftaler kan nå at blive brudt i de kommende uger.

De indgåede aftaler mellem partierne er først bindende, når de nye kommunalbestyrelser skal afholde konstituerende møder i perioden fra 1. til 15. december.

/ritzau/