Prøv avisen

Lektor: Landsstyreformand har vindersag ved nyvalg

Mandag underskrev landstyreformand Kim Kielsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en aftale om et dansk bidrag til to lufthavne på Grønland. Foto: Christian Klindt SØlbeck/Ritzau Scanpix

Søndag trak et parti sig fra regeringen i Grønland på grund af dansk medfinansiering af to lufthavne.

Der udspiller sig en lettere kaotisk politisk situation i Grønland i disse dage.

Mandag underskrev landsstyreformand Kim Kielsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en aftale om et dansk bidrag til to lufthavne i Grønland.

Flertallet for aftalen så allerede søndag ud til at smuldre, da et af partierne i den grønlandske regering - Partii Naleraq - trak sig med henvisning til aftalen.

Der er dog god chance for at finde et flertal alligevel, vurderer Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

- Men man kan ikke udelukke, at der kommer et nyvalg over det her. Jeg synes dog, at Kim Kielsen har en vindersag.

- Det er svært at være utilfreds med, at Danmark har givet et stort millionbeløb og et lån med lave renter til at dække en betydelig del af udgifterne til lufthavnene.

Danmark giver 700 millioner kroner til to lufthavne i Nuuk og Ilulissat, hvis aftalen godkendes i Folketinget og det grønlandske landsting, Inatsisartut.

Den danske stat stiller samtidig en garanti for en låneramme i Den Nordiske Investeringsbank på 450 millioner kroner. Derudover yder staten et lavt forrentet lån på op til 450 millioner kroner til Grønland.

Det er ifølge Rahbek-Clemmensen en betydelig hjælp til at gennemføre "det vel nok største infrastrukturprojekt i Grønland nogensinde":

- Skulle det ske, at der kom et nyvalg, så virker det som om, at Kielsen står med okay gode kort på hånden til at få det her lavet om til en vindersag, vurder han.

Når Danmark vil bruge penge på grønlandske lufthavne, handler det om Kina og Danmarks forhold til USA, forklarer Rahbek-Clemmensen.

Et kinesisk selskab er således godkendt til at byde på byggeriet, og frygten er, at Kina får mulighed for at lave store investeringer i Grønland og den vej igennem få stor indflydelse på samfundet:

- Frygten er, at kineserne ikke bare vil se på Grønland med økonomiske briller på, men også vil se på den med geostrategiske briller, forklarer han.

- Grønland spiller en vigtig rolle for det dansk-amerikanske-forhold, og det er ikke noget, som man fra dansk side ønsker at sætte over styr. Som jeg ser det, er det her en måde at holde kineserne ude på.

/ritzau/