Lettelse over frikendelse for medlidenhedsdrab

Fransk domstol frikender 37-årig dansker, der dræbte sin kræftsyge kone

Det var en lettet dansker, den 37-årige Morten Jensen, der sent i onsdags var blevet frikendt af en domstol i Angers i det vestlige Frankrig, hvor han var anklaget for mord på sin 29-årige, kræftsyge hustru, Emmanuelle.

Juryen besluttede ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at Morten Jensen ikke skal straffes, da der var tale om medlidenhedsdrab. Anklagemyndigheden havde krævet Morten Jensen idømt en fængselsstraf på to år.

– En forbrydelse er stadig en forbrydelse, selv hvis den begås ud fra de bedste intentioner i verden, sagde anklageren ifølge AFP, men juryen var af en anden mening.

– Jeg er så glad. Jeg begik ingen forbrydelse. Det var en handling begået af kærlighed, sagde Morten Jensen efterfølgende ifølge Ritzau.

Emmanuelle fik kræft i 2000, og da det blev januar 2003, havde sygdommen bredt sig til hele hendes krop. Lægerne sagde, at hun kun havde få dage tilbage at leve i. Hun havde store smerter, gik ind og ud af koma, og juryen fik at vide, at den syge kvinde havde fortalt sin søster, at hun ønskede at dø.

Den 11. januar 2003 spredte Morten Jensen roser over hendes seng og gav hende en stor dosis morfin, der tog livet af hende. Danskeren indrømmede omgående, hvad han havde gjort. Emmanuelles familie støttede ham under hele retssagen.

I en lignende sag står to franske kvinder, den 39-årige sygeplejerske Chantal Chanel og den 34-årige læge Laurence Tramois i øjeblikket tiltalt, og i onsdags blev det besluttet, at deres sag skal for nævningeretten i Dordogne. I 2003 begik de på hospitalet i Saint Astier medlidenhedsdrab på en 65-årig kvinde, der var uhelbredeligt syg af kræft og ønskede at dø.

Anklageren, Marie-Hélène Heyte, understreger, at sagen ikke kan sammenlignes med Humbert-sagen, hvor Marie Humbert i september 2004 med assistance fra en læge hjalp sin stærkt handicappede søn, Vincent, med at dø. I denne sag, der endte med tiltalefrafald, var der tale om "en beslutning taget af familien", som Marie-Hèlène Heyte udtrykker det ifølge avisen Le Figaro.

Forsvarer Pierre-Olivier Sur er sikker på, at sagen i Dordogne ender med frifindelse.

– Dommerne har ikke villet tage hul på et samfundsproblem, da de sender sagen videre til nævningeretten, men nævningene vil sørge for, at der sker frifindelse, siger han ifølge avisen Le Figaro og tilføjer, at de to kvinder har fået støtteerklæringer fra omkring 50.000 mennesker.

De to anklagede i denne sag ønsker ligesom Marie Humbert, at deres handling kan medvirke til at starte en debat om eutanasi – aktiv dødshjælp – i Europa.

brun@kristeligt-dagblad.dk