Ole Birk Olesen: Sådan bliver Danmark rigere

Den økonomiske politik under coronapandemien har haft til mål at holde økonomien oven vande. Liberal Alliance glæder sig til et 2021, som forhåbentligt vil være præget af vækst

Ole Birk Olesen svarer her på fire spørgsmål om den økonomiske slagside af corona-krisen, og hvordan det danske økonomi - ifølge ham - kan styrkes.
Ole Birk Olesen svarer her på fire spørgsmål om den økonomiske slagside af corona-krisen, og hvordan det danske økonomi - ifølge ham - kan styrkes. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ole Birk Olesen, gruppeformand i Liberal Alliance, hvad er den mest oversete sag i politik, siden coronakrisen begyndte?

Der er flere sager, der ikke er blevet behandlet særligt godt – eller overhovedet – fordi vi har brugt alle vores kræfter på at finde ud af, hvordan vi håndterer coronaepidemien. Her har det handlet om det sundhedsmæssige, men også om, hvordan vi kommer bedst igennem den økonomiske krise. Fokus har været på at bevare det, vi har, herunder arbejdspladser, virksomheder og velstand. Det betyder, at vi ikke har haft tid til at tænke over, hvordan vi kan blive et rigere samfund med større økonomisk overskud, som kan hjælpe folk til at realisere de drømme, de har. Det kan være en privat drøm om at få plads til et barn mere i huset, eller en drøm om at rejse til USA.

Hvordan ser du, at Danmark kan blive rigere?

Der er en række reformer, som kan laves, så vi får mere velstand. I Danmark er der cirka 700.000 mennesker i den arbejdsdygtige alder, eksklusive studerende og pensionister, som ikke er i arbejde. Det er ærgerligt, og vi ser gerne, at der bliver større forskel i indkomst, så det meget bedre kan betale sig at tage et arbejde end at være på offentlig forsørgelse. Derudover skal Danmark være et land, som mange vil investere i, og her skal man se på skatten, for hvis virksomheder finder et land, hvor skatten er mere fornuftig, går investeringerne uden om Danmark. Det er klassiske liberale tanker om, hvordan vi kan blive et mere velstående samfund. Folk har en tendens til at tænke: ”Vi har det godt, som det er nu.” Men sagen er jo den, at vi kun har det godt, fordi man for år tilbage lavede reformer, som gjorde, at vi i dag er et velstående land.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvorfor er det vigtigt, at Danmark bliver rigere frem for at bevare status quo?

Man kan spørge: ”Hvorfor er det vigtigere, at vi er rigere end tilbage i 1960?”. Hvis Danmark var på samme niveau som dengang, ville vi ligne Tyrkiet eller Mexico. Og deres befolkninger flytter væk, fordi de hellere vil bo i Tyskland eller USA. Hvis vi i 1960 havde stillet os tilfredse og stoppet udviklingen, ville danskerne i dag være udvandret til lande med bedre velstand. Og hvis ikke vi har ambitioner om at blive rigere, vil vi i 2050 have den oplevelse, at vi lever i et forarmet land sammenlignet med vores naboer. Vores unge mennesker vil flytte væk fra Danmark for at finde et bedre liv i nabolandene, USA eller Kina.

Synes du, at man har håndteret det forkert under coronapandemien, hvor man har fokuseret på at bevare i stedet for at vækste?

Nej, jeg mener ikke, at der er gjort noget forkert. Der er grænser for, hvor mange problemstillinger mennesker, politikere og den offentlige debat kan rumme på samme tid.