”Liberal Alliance er tilbage!”, lyder det fra partiets formand

Der er jubel hos de blå og unge. For Liberal Alliance går frem, præcis som meningsmålingerne forudså

Alex Vanopslagh til valgaftenen hos Liberal Alliance i København tirsdag den 1. november 2022. Tirsdag er der folketingsvalg i Danmark.
Alex Vanopslagh til valgaftenen hos Liberal Alliance i København tirsdag den 1. november 2022. Tirsdag er der folketingsvalg i Danmark. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix.

Når man ser rundt til Liberal Alliances valgfest ved Matrikel1 på Højbro Plads i København, er de unge mennesker lige så talrige, som de stilfulde blazers, velbundne slipseknuder og blå balloner.

Her er man klædt på til fest, og som valgresultaterne tikker ind, viser det sig, at der bestemt også er noget at fejre. 

"Liberal Alliance er tilbage!" lød det fra den glædestrålende partiformand, Alex Vanopslagh, da han gjorde sine partifæller selskab omkring klokken 22.

Han har stået i spidsen for partiet, siden det ved sidste folketingsvalg fik bare 2,3 procent af stemmerne og fire mandater.

Da valget blev udskrevet for en måned siden, var de kun tre folketingsmedlemmer tilbage, men de ville så gerne være nogle flere, og det bliver de nu. 

De første valgresultater har vist stor fremgang til det liberale parti, der står til at få næsten otte procent af stemmerne ved dette valg.

"Alt tyder på, at vi får et rigtig, rigtig flot valg i aften. Og det var ikke givet, det skulle lykkes. Det er ikke, fordi det har været nemt de sidste tre år," sagde Alex Vanopslagh til sine partifæller. 

"Men her står vi, og det er jeg stolt over."

Det samme var et andet af Liberal Alliances tre nuværende folketingsmedlemmer, Ole Birk Olesen, tidligere på aftenen, da de første exitpolls kom ind.

Han tror, at partiets markante fremgang skyldes, at man ved dette valg virkelig har formået at forklare sin politik til vælgere på flere kanaler. 

Artiklen fortsætter efter grafen.

"Vi har holdt fast i vores holdninger. Og vi har formået at finde en måde at tale om vores holdninger på, som er gået mere rent ind hos de mange liberale danskere, der findes," lød det fra Ole Birk Olesen, som også nævnte en anden årsag til Liberal Alliances fremgang.

"Lige fra starten har den her regering været grænseoverskridende. Gentagne gange har den sagt ting i den offentlige debat, som ikke passer. Og jeg tror, der er mange mennesker, der er vrede over den måde at lede landet på."

Derudover fremhævede han sin unge formand, Alex Vanopslagh, der har været en af valgets hovedpersoner. 

"Han er bare god. Han er god til at forklare, hvad vi mener, så han og vi fremstår sympatiske."

Den populære formand blev også nævnt af mange andre deltagere til LA's valgfest. Blandt dem var de to medlemmer Jeppe Nielsen og Simon Strange, der begge er 16 år gamle og fra Maribo på Lolland.

"Det her valgresultat viser, at Alex Vanopslagh har været virkelig god til at ramme de unge ved at være både humoristisk og seriøs. Liberal Alliance taler til de unge og ikke bare om de unge," sagde Simon Stange, mens hans ven nikkede ved siden af.

Så der er ikke kun tale om en tik-tok effekt? 

"Det handler ikke kun om det. Og derfor tror jeg også, at det kommer til gå LA rigtig godt i fremtiden. Danmarks ungdom er liberal," lød det optimistisk fra Jeppe Nielsen.

Samme optimisme gav folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Carl Andersen udtryk for, inden valgfesten for alvor kom op i gear.

"Vi har en ung og frisk partiformand, som de unge kan se sig i. Vi er et ungt parti og kandidathold, som tror på fremtiden. Vi er optimistiske, hvem gider være ung og have 50-60 år tilbage af sit liv og så lytte til politikere, der siger alting går ad helvede til? Det er der ingen, der bliver motiveret af."

I skrivende stund er næsten 95 procent af stemmerne talt op, og valget har vist sig at være den gyser, som var forudset.