Liberal Alliances landsmøde var en lang takketale

Liberal Alliance er gået fra meningsmålinger på 0,0 procent i begyndelse af 2009 til i dag at have 13 mandater i Folketinget. Den store fremgang fejrede og takkede partiet for på landsmødet i lørdags

Liberal Alliance holdt lørdag landsmøde i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Her ses partileder Anders Samuelsen på talerstolen. (foto: Henning Bagger/Scanpix2016)
Liberal Alliance holdt lørdag landsmøde i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Her ses partileder Anders Samuelsen på talerstolen. (foto: Henning Bagger/Scanpix2016) Foto: Henning Bagger

”Jeg har lige lyst til, inden jeg rigtig går i gang, at sige tak. Tak for den helt enorme indsats, som I gjorde i forbindelse med folketingsvalget, og som I gør for Liberal Alliance hver eneste dag,” lød begyndelsen på Simon Emil Ammitzbølls tale ved Liberal Alliances landsmøde, som blev holdt i lørdags i Aalborg Kongres og Kultur Center.

Ordet ”tak” var gennemgående i langt de fleste af talerne ved partiets årlige landsmøde, som for første gang blev holdt uden for København.

De fleste takkede de øvrige partimedlemmer for deres indsats for partiet. Der lød blandt andet en tak til finansordfører Ole Birk Olesen for sænkelsen af registreringsafgiften, landbrugsordfører Mette Bock for landbrugspakken, politisk leder Anders Samuelsen for hans repræsentation af partiet i valgkampen, ungdomsorganisationen for dens store indsats med videre. Klapsalver var der også mange af, og få taler blev holdt uden, at der som minimum var ét stående bifald fra hele salen.

Især én person fik særlig megen opmærksomhed fra talerne, og det var Joachim B. Olsen. Anders Samuelsen roste i sin tale partifællen for at være dygtig og engageret, men han benyttede også lejligheden til at kritisere den voldsomme tone på de sociale medier, som blandt andre Joachim B. Olsen er blevet gjort til genstand for.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg synes, at vi herfra skal tage så stor afstand som muligt fra den hårde tone på nettet. For den har en tendens til nogle gange at blive så hård, at jeg føler, den er skræmmende,” lød det fra en bevæget og alvorlig Anders Samuelsen, hvilket også blev mødt af et stående bifald fra salen.

En anden partifælle, som også benyttede lejligheden til at gå på talerstolen for at tale om Joachim B. Olsen, var byrådsmedlem for Liberal Alliance i Mariagerfjord Kommune, Bo Ritterbusch, som dog gjorde det i en mere humoristisk tone. Han erklærede sig enig med partiets leder, men pointerede, at Joachim B. Olsen måske skulle ændre lidt på retorikken.

”Jeg har to piger derhjemme på 14 og 16, og jeg siger til dem, at de er nødt til at tage sig sammen og finde ud af, hvad de vil. Det har jeg gjort i nogle år, men en dag sagde den største: ’Far, Joachim siger jo selv, at der ikke er nogen fattige i det her land, så jeg tror, jeg nøjes med kontanthjælp’,” fortalte Bo Ritterbusch, og hele salen brød ud i latter.

Partiets største økonomiske bidragyder, finansmanden Lars Seier Christensen, var også på talerstolen. Han var som de øvrige tilfreds med dets fremgang og lovede, at han ville holde en stor ”10.0 fest”, når partiet i meningsmålingerne eller til et valg nåede 10 procent af stemmerne. Og efter hans eget udsagn var han allerede begyndt at spare op.

Men i lørdags brugte de delegerede landsmødet til at fejre de resultater, de havde opnået indtil nu. Nemlig at partiet, som så sig selv som et iværksætterprojekt, har kæmpet sig tilbage fra lavpunktet i 2009, som både bød på meningsmålinger på 0,0 procent, et kommunalvalg med 0,3 procent af stemmerne og et europa-parlamentsvalg med 0,6 procent af stemmerne. I dag har partiet 13 mandater i Folketinget, partiorganisationen vokser og har nu 6600 medlemmer i forhold til 5500 ved sidste års landsmøde.

Selvom Liberal Alliance hverken træffer eller diskuterer konkrete politiske beslutninger på landsmødet, blev der selvfølgelig talt politik. Partiets ønske om skattelettelser blev nævnt i flere omgange, men det emne, der især var interesse for, var udlændingepolitikken. Netop på dette område er partiet for nylig blevet kritiseret for at være nationalkonservativt. Det adresserede Simon Emil Ammitzbøll og efterpurgte en anden tone:

”Kan vi lave en aftale om, at fremadrettet så diskuterer vi, også på dette område, indhold, og lader være med at slå hinanden i hovedet med diverse etiketter, som kun har til formål at lukke munden på dem, man er uenig med,” sagde han, og salen klappede samtykkende.

Efter en lang dag afsluttedes landsmødet med en fællessang. Det var ”Det er i dag et vejr”:

”Min ven, her kommer jeg med hyacinter! // Min ven, nu glemmer vi, at det var vinter! // Det er i dag et vejr, et solskinsvejr!” sang de 550 fremmødte liberale i kor.