Prøv avisen

Lige børn leger stadig bedst

Måden, som vi opfører os på, når vi møder mennesker, hænger ofte sammen med deres sociale status i forhold til vores egen status. Foto: .

Hjernen bliver mere aktiv, når vi møder mennesker, som ligner os

Den del af hjernen, som kontrollerer motivation og følelser, bliver mere aktiv, når vi møder mennesker, som ligner os.

Forskere fra National Institute for Mental Health i USA har vurderet den socio-økonomiske status hos 23 mennesker og derefter givet dem informationer om mennesker, som både har en højere, en lavere og den samme status som dem selv.

Undervejs har de med en MR-scanner målt aktiviteten i en del af hjernen, som hedder ventral striatum. Dette område styrer motivation og sætter følelser i gang hos os.

LÆS OGSÅ:Hjernen sover delvist når du er overtræt

"Måden, som vi opfører os på, når vi møder mennesker, hænger ofte sammen med deres sociale status i forhold til vores egen status. Derfor er information om status vældig vigtig for os," siger dr. Caroline Zink.

Forskningen viser, at hjernen hos mennesker med en høj social status "lyser op", når de møder andre mennesker med høj social status, og at hjernen hos folk med en lavere social status "lyser op", når de møder mennesker med samme baggrund, som de selv har.

"Det bekræfter forhold, som vi kender fra undersøgelser, som er baseret på spørgeskemaer. Det er interessant, at vi finder det samme i en undersøgelse, hvor der er brugt hjernescaning," siger psykolog Andreas Løes Narum til den norske radio NRK.

Baseret på psykologi kan han regne ud, om mennesker passer sammen, og om de vil blive lykkelige sammen.

"Det viser sig igen og igen, at krage søger mage. Hvis vi kan genfinde det på neuron-niveau, er der gode chancer for, at mekanismen er evolutionsbetinget. Han forklarer videre, at det også er interessant, blandt andet fordi vi som regel ansætter mennesker og vælger venner, som er ligesom os selv.

madsen@k.dk