Ligestillingsordfører om erstatning til muslimske kvinder: Misbrug af ligebehandlingslov

Skole skal betale 25.000 kroner til to muslimske kvinder, som fik deres praktikforløb afbrudt, da de nægtede at give mandlig kollega hånden. Ligestillingsordfører Lars Aslan Rasmussen (S) kalder afgørelsen "surrealistisk"

"Jeg mener helt klart, at det er misbrug af nævnet. Det er ikke nævnet, der som sådan gør noget forkert. De følger vel bare den lovgivning, der er," siger Lars Aslan Rasmussen.
"Jeg mener helt klart, at det er misbrug af nævnet. Det er ikke nævnet, der som sådan gør noget forkert. De følger vel bare den lovgivning, der er," siger Lars Aslan Rasmussen. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Kan en skole påbyde kvindelige ansatte med muslimsk baggrund at give hånd til mandlige kolleger? Det er essensen af to identiske sager fra 2019, som Ligebehandlingsnævnet nu har taget stilling til. Sagerne handler om to muslimske lærerstuderende, der fik afbrudt deres praktikforløb på en skole, fordi de nægtede at give en mandlig praktikvejleder hånden og efterfølgende fastholdt, at de heller ikke ville gøre det fremover. Men den beslutning var udtryk for “indirekte forskelsbehandling på grund af religion eller tro”, har Ligebehandlingsnævnet nu fastslået. Kommunen, som folkeskolen hører under, skal derfor betale kvinderne en godtgørelse på 25.000 kroner hver.