Det er mærkværdigt at gøre sit køn til ideologi

Jeg har ikke indtryk af, feminister griner særlig meget, slet ikke ad sig selv, skriver Jesper Bacher

Det nye parti Feministisk Initiativ stiller op i København og Region Hovedstaden til kommunal- og regionsvalget her i november.
Det nye parti Feministisk Initiativ stiller op i København og Region Hovedstaden til kommunal- og regionsvalget her i november. Foto: HERRCHE SERUP LOUISE.

Der er mange ismer i denne verden, deriblandt feminisme. Femismen har altid forekommet mig at være en underlig fisk. Det er da mærkværdigt at gøre sit køn til ideologi og danne standpunkt ud fra sin kromosomsammensætning. Biologi som ideologi er også her en betænkelig affære.

Vi bør dele os efter anskuelser ikke efter underliv. Køn er, indrømmet, afgørende i erotik, men det er også noget andet end politik. Jeg kan sagtens forstå og deler ønsket om ligestilling mellem kønnene, mens det kniber med kønnenes ensliggørelse. Kønsløst er så trøstesløst. Man kan selvfølgelig indvende, at min skepsis skyldes mit køn, men jeg kender dog flere særdeles feminine antifeminister.

I løbet af den forgangne uge blev jeg og andre lyttere af "24syv Morgen" imidlertid belært om, at feminisme handler om meget mere end kvinders vilkår og rettigheder. Feminisme er en omfattende kamp for alle gruppers ligestilling og mod alle former for diskrimination.

Hin morgen kunne vi nemlig høre om det nyeste parti på den politiske arena, Feministisk Initiativ, som foreløbig stiller op i København og Region Hovedstaden til kommunal- og regionsvalget her i november. Partiet blev repræsenteret af talsperson Maria Mortensen. Man kan så studse over, at et feministisk parti har en talsperson frem for en talskvinde. Kønsneutrale feminister. Det er da lidt skægt, men jeg har ikke indtryk af, feminister griner særligmeget, slet ikke adsig selv.

Maria Mortensen kunne fortælle, at Feministisk Initiativ ville tage initiativ til en omfattende anti-diskriminationspolitik. Det var simpelthen en hårrejsende uretfærdighed, at der var forskel på folk ikke bare i forhold til loven, men i mange andre forhold. Alle havde ret til det samme, og var der ulighed, var det virkelig for galt. Uligheden skulle til livs, koste hvad det ville i frihed.

Således plæderede det nye parti for politiske kønskvoter, der skulle sikre en ligelige repræsentation af mænd og kvinder. Det er nemlig ”strukturelt betinget, at mænd og kvinder vælger, som de gør”. Heldigvis er Feministisk Initiativs brave kvinder (eller personer) i stand til at gennemskue den struktur, som andre ligger så hjælpeløst under for, og skabe en ny og retfærdig struktur. Død over den falske bevidsthed hos de mænd og kvinder, som ifølge feministerne træffer bevidstløse og kønsstereotype valg.

Men lighedsmageriet er som nævnt slet ikke gjort med kvinders ligestilling. Med talspersonens ord: ”Vi går ind for en radikal omfordeling af ressourcerne, både på globalt og nationalt plan. Det betyder, at hvis du er i Danmark, så har du ret og krav til samme menneskerettigheder og samme basale behov som alle mulige andre mennesker.”

Det er jo særdeles generøst med uhindret adgang til alle rettigheder og goder, så snart man er inden for landegrænsen. Værten ville så vide, om der skulle være fri adgang for alle, der kunne have lyst til at komme til Danmark på de vilkår? Hertil svarede Maria Mortensen: ”Ja, det tænker jeg”. Mon det er helt gennemtænkt? Det er Grundtvig, som i en af sine bibelhistoriske sange skriver: ”Når mænd er som dyrene vilde/ til lykke er kvinderne snilde”. Feministisk Initiativ virker nu mere vild end snild.

Jesper Bacher er sognepræst.