Prøv avisen

Lille dreng hentet til Danmark fra IS-lejr

Kampene om IS-bastionen Baghouz kostede 17. marts den 11 måneder gamle drengs unge mor livet. Barnets far er ifølge TV2 og Weekendavisen også dræbt i forbindelse med kampen mod Islamisk Stat. (Arkivfoto) Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

Søn af en afdød dansk-somalisk kvinde med tilknytning til Islamisk Stat skal bo hos sine bedsteforældre i Danmark. DF frygter, at drengen bliver radikaliseret.

Da et fly fra det tyrkiske lavprisselskab Pegasus torsdag formiddag landede i Københavns Lufthavn, havde det en særlig passager med om bord.

En dreng på 11 måneder, der indtil nu har levet det meste af sit korte liv i den støvede afdeling af den syriske al-Hol-lejr for kvinder og børn med tilknytning til Islamisk Stat.

Drengens mor var dansk-somalisk, men både hun og barnets far er angiveligt blevet dræbt, efter at hun som 19-årig i 2015 forlod Danmark for at rejse til Islamisk Stats selvudråbte kalifat.

Derfor var det drengens mostre og bedsteforældre, der var samlet i lufthavnen for at tage imod.

Med dem var advokat Tyge Trier.

Han har repræsenteret familien i bestræbelserne på at få den forældreløse dreng hjem, efter at de i maj blev opmærksomme på, at han opholdt sig i al-Hol-lejren.

- Det var selvfølgelig en meget lykkelig dag. Jeg tror, at mosteren sagde til mig, at det var et mirakel, og det var også den stemning, der var derude. Så det var en stor dag, siger Tyge Trier.

Drengens mor blev ifølge familien dræbt i en tunnel under et luftangreb i Baghouz i Syrien i marts.

I første omgang troede familien også, at barnet var dødt, men siden fik de at vide, at han var blevet bragt til al-Hol.

- Det kan vi vel alle sammen sætte os ind i. Man har mistet sin datter, og man ved, at man har et barnebarn, som man har ventet på at se i seks måneder. Det kan man selvfølgelig ikke slippe, siger Tyge Trier.

Den 11 måneder gamle dreng er det første forældreløse barn af danske forældre, som Udenrigsministeriet officielt har hentet ud af lejren.

Regeringen har meldt klart ud, at den ikke vil hjælpe de danske kvinder og deres børn, der sidder i lejrene for tidligere Islamisk Stat-tilknyttede.

Dog har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagt, at forældreløse og børn, der er i en livstruende situation, er undtaget.

Danmark har tidligere hjulpet en livsfarligt såret 13-årig dreng ud. Det skete med drengens mors accept, selv om hun måtte blive tilbage i al-Hol.

Den 11 måneder gamle dreng skal nu i første omgang bo hos sin mormor og morfar i en forstad til København.

Det er ikke oplyst, om bedsteforældrene har fået forældremyndigheden over ham.

Sandsynligvis er den beslutning dog ikke truffet endnu, siger Sisi Ploug Pedersen, der er formand for faggruppen børn, unge og familier i Dansk Socialrådgiverforening.

Hun peger på, at da drengen er født i udlandet, har han ikke noget cpr-nummer, og først når han har det, kan bedsteforældre søge om at få forældremyndigheden.

- I første omgang vil kommunen sørge for, at drengen får en værge, og at han bliver fulgt af en sundhedsplejerske.

- Derefter går arbejdet i gang med at vurdere, om bedsteforældrene eller andre i familien er i stand til at tage vare på ham, siger Sisi Ploug Pedersen.

De dansk-somaliske bedsteforældre er oprindeligt flygtninge fra Somalia.

En anden af deres døtre har tidligere over for Weekendavisen fortalt, at familien var i chok over at finde ud af, at deres datter var rejst til Islamisk Stat efter at have taget sin studentereksamen.

Alligevel mener gruppeformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup, at det er forkert, at bedsteforældrene med det samme har fået overdraget drengen.

- Drengen burde være kommet til en dansk familie, så vi var sikre på, at han ikke bliver islamistisk opdraget. Nu kommer han tilbage til det miljø, hvor hans mor kommer fra, og det er ikke i det danske samfunds interesse, siger han.

- Jeg så hellere, at man tvangsfjernede ham, indtil myndighederne har undersøgt familien og sagt god for den.

/ritzau/