Livet bliver mere polariseret for fremtidens ældre

Over halvdelen af de børn, der fødes i dag, kan regne med at blive over 100 år, og det er en af grundene ...

Over halvdelen af de børn, der fødes i dag, kan regne med at blive over 100 år, og det er en af grundene til, at Claus Kjeldsen ser optimistisk på fremtiden. Han har været administrerende direktør for Instituttet for fremtidsforskning siden 2011. – Foto: Jens Welding Øllgaard

Der er en social bias i forhold til uddannelse. Jo højere uddannelse du har, jo sundere lever du, jo længere lever du, og jo bedre er du til at tackle de helbredsudfordringer, du får
Claus Kjeldsen

En ny tænketank vil se på udfordringerne for fremtidens ældre, når det gælder job, bolig og sundhed. Alle tre områder polariseres, men tænketankens formand er optimist om fremtidens seniorliv

Claus Kjeldsens mormor er 93 år, kører selv sin Audi A6, og hun har endnu ikke fået så meget som en times kommunal hjemmehjælp.

Han er administrerende direktør for Instituttet for Fremtidsforskning og formand for en ny tænketank, PFA Tænketanken – den nye 3. alder. Claus Kjeldsen bruger sin mormor som et eksempel på, hvordan livet kan blive for mange af fremtidens ældre. Gennemsnitligt vil de leve længere, sundere og rigere end nutidens ældre.

Kristeligt Dagblad møder ham i instituttets mødelokale i et forholdsvis åbent kontorlandskab i det indre København. Som et minde fra en fjern fortid prydes en af væggene i lokalet af en bogreol fyldt med rigtige, analoge bøger af papir. I dag læser man dem ellers ofte i elektroniske formater, men de seneste årtiers teknologiske fremskridt er alligevel kun en forsmag på, hvad der venter os.

Automatisering og robotisering vil vælte ind over serviceerhvervene, så advokater, bankfolk, ejendomsmæglere, læger og mange andre i fremtiden skal finde noget andet at beskæftige sig med, eller som minimum skal beskæftige sig med deres erhverv på en helt anden måde, end de gør i dag.

Der bliver behov for

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.